Page 15 - Plecs 20. Les cuines de Cassa
P. 15
S’hi afegeix més o menys mig litre més d’aigua calenta. Podem
aprofitar l’aigua amb la qual havíem cuit al vapor el cuscús.
(vegeu més endavant).
Tot seguit, es cou tot junt durant uns deu minuts més.
Elaboració de les panses i de la ceba
En una cassó, s’hi posen: tres cebes mitjanes tallades a rodan-
xes, mitja cullerada petita de canyella en pols i un polsim de VES
pebre negre. Es fa coure a foc molt lent durant aproximada-
ment una hora.
A continuació, s’hi afegeix un tassó de panses de Corint, una ARRÒS AMB SALSA DE CACAUETS
altra cullerada petita de canyella en pols i dues cullerades de L’arròs amb salsa de cacauets és un plat molt típic de Gàmbia,
sucre. JO
i també de l’Àfrica negra. Consisteix en un plat amb arròs i
Es deixa coure juntament amb la ceba uns quinze minuts més.
salsa, del qual l’ingredient més destacat és la salsa de cacauet.
He escollit aquest plat perquè tots els gambians entrevistats i
Elaboració del cuscús
la informació extreta del treball teòric coincidien en el fet que
l’arròs amb salsa de cacauets és el plat més típic i habitual del
Primer pas
país.A més, tots els seus productes són fàcils d’aconseguir. La
En una plata es posa el cuscús tot fent una forma de volcà
crema de cacauet es pot obtenir a qualsevol botiga africana.
amb les mans.Al forat del centre, s’hi afegeix una mica d’ai-
gua i s’amassa. Recepta d’Aya
Es deixa reposar uns moments i s’hi torna a afegir una mica Elaboració: Primer pas
més d’aigua i es torna a amassar. Altres vegades s’unten les Es neteja l’arròs amb aigua, s’escorre i es bull. Mentrestant, es PLECS
mans d’oli o mantega i s’amassa tot el cuscús. fa la salsa.
Mentre es fa el brou de les verdures, a poc a poc es va amas- En una cassola, s’hi posa un litre d’aigua (aproximadament),
sant el cuscús amb poca aigua i oli. l’oli i la sal. Quan arrenca el bull s’hi aboca la carn picada, la
ceba i els dos grans d’all ben picats, 2 cullerades de salsa de
Segon pas tomàquet concentrat, 3 de crema de cacauets, el pebre negre
Quan el cuscús està ben amassat, es posa a coure en una i es deixa al foc uns 10 minuts més.
olla de vapor durant uns trenta minuts. Es treu del foc, s’hi Segon pas
afegeix una mica d’aigua freda i es torna a amassar amb les Tot seguit, s’apaga el foc i es tritura fins que queda una salsa
mans. homogènia. Es deixa reposar i ja es pot servir amb l’arròs. Es
Es torna a posar a l’olla de vapor a foc ràpid durant uns cinc
pot adornar amb tomàquets i altres verdures.
minuts més i ja està fet.
Llista d’ingredients (per a 5-6 persones aproximadament)
Elaboració final del cuscús amb verdures Cost total: 4,7 €
Quan el cuscús ja està fet, es posa en una plata i es fa una Cost per persona: 0,94 € - 0,78 €
muntanya, al mig, s’hi tira el suc del cassó on havíem cuit les Ingred. Quant. Ingred. Quant.
cebes i les panses.
Arròs 250 grams Aigua La suficient
A continuació també s’hi tiren al damunt unes quantes culle-
rades del brou de pollastre i verdures. Oli El suficient Salsa de tomàquet 2 cullerades
Es torna a fer la muntanya i s’hi afegeix més brou. Sal Al gust Crema de cacauets 3 cullerades
Finalment, es posa el pollastre al damunt, s’hi afegeix més Ceba 1 unitat All 2 grans
brou al voltant, després la verdura i al final la ceba amb les
Carn picada 500 grams Pebre negre Al gust
panses.
15