Page 15 - Plecs 20. Les cuines de Cassa
P. 15

S’hi afegeix més o menys mig litre més d’aigua calenta. Podem
        aprofitar l’aigua amb la qual havíem cuit al vapor el cuscús.
        (vegeu més endavant).
        Tot seguit, es cou tot junt durant uns deu minuts més.

        Elaboració de les panses i de la ceba
        En una cassó, s’hi posen: tres cebes mitjanes tallades a rodan-
        xes, mitja cullerada petita de canyella en pols i un polsim de                                               VES
        pebre negre. Es fa coure a foc molt lent durant aproximada-
        ment una hora.
        A continuació, s’hi afegeix un tassó de panses de Corint, una  ARRÒS AMB SALSA DE CACAUETS
        altra cullerada petita de canyella en pols i dues cullerades de  L’arròs amb salsa de cacauets és un plat molt típic de Gàmbia,
        sucre.                                                                                                       JO
                                                         i també de l’Àfrica negra. Consisteix en un plat amb arròs i
        Es deixa coure juntament amb la ceba uns quinze minuts més.
                                                         salsa, del qual l’ingredient més destacat és la salsa de cacauet.
                                                         He escollit aquest plat perquè tots els gambians entrevistats i
        Elaboració del cuscús
                                                         la informació extreta del treball teòric coincidien en el fet que
                                                         l’arròs amb salsa de cacauets és el plat més típic i habitual del
        Primer pas
                                                         país.A més, tots els seus productes són fàcils d’aconseguir. La
        En una plata es posa el cuscús tot fent una forma de volcà
                                                         crema de cacauet es pot obtenir a qualsevol botiga africana.
        amb les mans.Al forat del centre, s’hi afegeix una mica d’ai-
        gua i s’amassa.                                  Recepta d’Aya
        Es deixa reposar uns moments i s’hi torna a afegir una mica  Elaboració: Primer pas
        més d’aigua i es torna a amassar. Altres vegades s’unten les  Es neteja l’arròs amb aigua, s’escorre i es bull. Mentrestant, es  PLECS
        mans d’oli o mantega i s’amassa tot el cuscús.   fa la salsa.
        Mentre es fa el brou de les verdures, a poc a poc es va amas-  En una cassola, s’hi posa un litre d’aigua (aproximadament),
        sant el cuscús amb poca aigua i oli.             l’oli i la sal. Quan arrenca el bull s’hi aboca la carn picada, la
                                                         ceba i els dos grans d’all ben picats, 2 cullerades de salsa de
        Segon pas                                        tomàquet concentrat, 3 de crema de cacauets, el pebre negre
        Quan el cuscús està ben amassat, es posa a coure en una  i es deixa al foc uns 10 minuts més.
        olla de vapor durant uns trenta minuts. Es treu del foc, s’hi  Segon pas
        afegeix una mica d’aigua freda i es torna a amassar amb les  Tot seguit, s’apaga el foc i es tritura fins que queda una salsa
        mans.                                            homogènia. Es deixa reposar i ja es pot servir amb l’arròs. Es
        Es torna a posar a l’olla de vapor a foc ràpid durant uns cinc
                                                         pot adornar amb tomàquets i altres verdures.
        minuts més i ja està fet.
                                                           Llista d’ingredients (per a 5-6 persones aproximadament)
        Elaboració final del cuscús amb verdures           Cost total: 4,7 €
        Quan el cuscús ja està fet, es posa en una plata i es fa una  Cost per persona: 0,94 € - 0,78 €
        muntanya, al mig, s’hi tira el suc del cassó on havíem cuit les  Ingred.  Quant.  Ingred.  Quant.
        cebes i les panses.
                                                           Arròs     250 grams  Aigua      La suficient
        A continuació també s’hi tiren al damunt unes quantes culle-
        rades del brou de pollastre i verdures.            Oli       El suficient  Salsa de tomàquet  2 cullerades
        Es torna a fer la muntanya i s’hi afegeix més brou.  Sal     Al gust   Crema de cacauets 3 cullerades
        Finalment, es posa el pollastre al damunt, s’hi afegeix més  Ceba  1 unitat  All   2 grans
        brou al voltant, després la verdura i al final la ceba amb les
                                                           Carn picada  500 grams  Pebre negre  Al gust
        panses.
                                                                                             15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20