Page 14 - Plecs 20. Les cuines de Cassa
P. 14
CUSCÚS DE VERDURES
El cuscús de carn o de verdures és, sens dubte, el plat més
conegut de la cuina marroquina.
El cuscús fet a base de sèmola de blat mòlta però sense aca-
bar-se de convertir en farina, es cuina al vapor en diferents
fases. Sol tenir gustos molt aromàtics, a causa de les abundants
i variades espècies i als sucs dels brous que s’hi aboquen.
Aquest plat se sol cuinar els divendres, dia sagrat dels musul-
mans equivalent al diumenge cristià.
Depenent de la zona del Marroc o de cadascuna de les famí-
lies, el cuscús es pot cuinar d’una manera o d’una altra; però Recepta de Chomissa Ajbar
el que comparteixen totes les receptes és, sens dubte, la gran
quantitat de feina que porta i aquest gust tan especial i típic
del seu país. Llista d’ingredients (per a 15 persones)
Cost total: 20,09 €
Elaboració del brou, les verdures i el pollastre Cost per persona: 1,34 €
Ingredients Quantitats
Primer pas
Ceba 3 unitats
Es netegen el pollastre i les verdures. En una cassola, s’hi posa
el pollastre tallat en sis parts, una ceba tallada a rodanxes, Pollastre 1
mitja cullerada de safrà, mitja més de pebre negre, canyella en Safrà +/- 3 cullerades
pols, gingebre, una cullerada de sal i dos vasets d’oli. Es posa
Pebre negre +/- 2 cullerades
a foc moderat.
Al cap d’una estona s’hi posa més o menys un vas d’aigua, Canyella en pols +/- 3 cullerades
perquè les espècies no es cremin. Sal Al gust
Tot seguit s’hi posen dos o tres branquetes de julivert i una
mica més d’aigua. Espècie de gingebre 1 pessic
Oli 1 vas i mig
Segon pas Julivert 3/4 branquetes
Quan el pollastre està fet, se separa del brou i es guarda a
Naps 4
part fins que el posem en el cuscús.
Pebrot verd 1
Tercer pas Cuscús 1,5 Kg
En el brou, s’hi van afegint les diferents verdures.
JO
Cigrons bullits 100 grams
Primer de tot, quatre naps tallats per la meitat.
Al cap d’uns quinze minuts, s’hi afegeix un litre d’aigua i les Panses 400 grams
altres verdures: un pebrot verd, una pastanaga, un carbassó, Sucre 2 cullerades
una col, una ceba, cent grams de cigrons cuits i una cullerada
Aigua Indefinida
petita de sal.
Es fa bullir a l’olla de pressió durant uns trenta minuts. Col 1
VES
Carbassó 1
Quart pas
Pastanaga 1
Quan ja està fet, se separen les verdures del brou amb un
colador, se li tira el suc al damunt i es torna a colar.
14
PLECS