Page 14 - Plecs 20. Les cuines de Cassa
P. 14

CUSCÚS DE VERDURES

                    El cuscús de carn o de verdures és, sens dubte, el plat més
                    conegut de la cuina marroquina.
                    El cuscús fet a base de sèmola de blat mòlta però sense aca-
                    bar-se de convertir en farina, es cuina al vapor en diferents
                    fases. Sol tenir gustos molt aromàtics, a causa de les abundants
                    i variades espècies i als sucs dels brous que s’hi aboquen.
                    Aquest plat se sol cuinar els divendres, dia sagrat dels musul-
                    mans equivalent al diumenge cristià.
                    Depenent de la zona del Marroc o de cadascuna de les famí-
                    lies, el cuscús es pot cuinar d’una manera o d’una altra; però  Recepta de Chomissa Ajbar
                    el que comparteixen totes les receptes és, sens dubte, la gran
                    quantitat de feina que porta i aquest gust tan especial i típic
                    del seu país.                                      Llista d’ingredients (per a 15 persones)
                                                                       Cost total: 20,09 €
                    Elaboració del brou, les verdures i el pollastre   Cost per persona: 1,34 €
                                                                       Ingredients         Quantitats
                    Primer pas
                                                                       Ceba                3 unitats
                    Es netegen el pollastre i les verdures. En una cassola, s’hi posa
                    el pollastre tallat en sis parts, una ceba tallada a rodanxes,  Pollastre  1
                    mitja cullerada de safrà, mitja més de pebre negre, canyella en  Safrà  +/- 3 cullerades
                    pols, gingebre, una cullerada de sal i dos vasets d’oli. Es posa
                                                                       Pebre negre         +/- 2 cullerades
                    a foc moderat.
                    Al cap d’una estona s’hi posa més o menys un vas d’aigua,  Canyella en pols  +/- 3 cullerades
                    perquè les espècies no es cremin.                  Sal                 Al gust
                    Tot seguit s’hi posen dos o tres branquetes de julivert i una
                    mica més d’aigua.                                  Espècie de gingebre  1 pessic
                                                                       Oli                 1 vas i mig
                    Segon pas                                          Julivert            3/4 branquetes
                    Quan el pollastre està fet, se separa del brou i es guarda a
                                                                       Naps                4
                    part fins que el posem en el cuscús.
                                                                       Pebrot verd         1
                    Tercer pas                                         Cuscús              1,5 Kg
                    En el brou, s’hi van afegint les diferents verdures.
    JO
                                                                       Cigrons bullits     100 grams
                    Primer de tot, quatre naps tallats per la meitat.
                    Al cap d’uns quinze minuts, s’hi afegeix un litre d’aigua i les  Panses  400 grams
                    altres verdures: un pebrot verd, una pastanaga, un carbassó,  Sucre    2 cullerades
                    una col, una ceba, cent grams de cigrons cuits i una cullerada
                                                                       Aigua               Indefinida
                    petita de sal.
                    Es fa bullir a l’olla de pressió durant uns trenta minuts.  Col        1
    VES
                                                                       Carbassó            1
                    Quart pas
                                                                       Pastanaga           1
                    Quan ja està fet, se separen les verdures del brou amb un
                    colador, se li tira el suc al damunt i es torna a colar.
                    14



  PLECS
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19