Page 19 - Plecs 20. Les cuines de Cassa
P. 19
GASPATXO
El gaspatxo és una sopa freda típica d’Andalusia que última-
ment es pot trobar a quasi tots els països, restaurants o llars.
Es considera una de les millors sopes fredes.
El gaspatxo es pot prendre molt líquid, com si fos qualsevol
beguda, o una mica més dens, fent una mena de puré al qual
es poden afegir els famosos tropezones; que solen ser trossets VES
de tomàquet, cogombre, pa, ceba, pernil serrà, patates fregi-
des, etc.
A Andalusia se sol prendre durant els mesos d’estiu, ja que
quan fa molta calor aquest plat refresca i treu la gana.També
és el plat típic dels pagesos, perquè com que conté hidrats JO
de carboni i sals minerals, els ajudava a superar, alhora, les
dures condicions climatològiques i la duresa de la feina del
camp.
Malgrat que a les diferents regions d’Andalusia, s’hi poden
trobar diferents classes de gaspatxo, el més famós és el de
Sevilla, que rep el nom de gaspatxo andalús.
Elaboració
Recepta de Carmen Gallego i José Ávila
Primer pas
Se separa la crosta del pa de motlle i es posen les dues PLECS
Llista d’ingredients (per a 6 persones)
rodanxes sense crosta en remull.
Cost total: 1,8 €
Es ratllen tots els ingredients menys el pa.
Cost per persona: 0,3 €
Segon pas
Ingredients Quantitats
Es treu el pa del remull i s’aixafa fins que se li treu l’aigua. Es
Tomàquets madurs 1 kg barreja amb tots els ingredients i es bat amb la batedora.
Cebes 1 unitat Un cop batut, s’afegeix més o menys un litre i mig d’aigua
fresca, una culleradeta de sal, el got d’oli, dos dits de vinagre
Cogombre 1 unitat
i es torna a batre.
Pebrot molt vermell 1 unitat
Tercer pas
Pa de motlle del dia anterior 2 llesques
Un cop batut,es posa a la nevera i es deixa reposar unes dues
Sal 1 culleradeta hores.
Oli d’oliva 1 got S’hi poden posar els famosos tropezones, que poden ser tros-
sets de pa torrat, de tomàquet, de cogombre, de ceba, etc.
Vinagre 1/3 del got
Un cop s’ha posat el gaspatxo en plats o bols i s’hi ha afegit
All 1 gra els tropezones, ja es pot prendre.
Atenció: Com més fresc, més bo!
19