Page 21 - Plecs 20. Les cuines de Cassa
P. 21
ESMORZARS i BERENARS a la majoria de les llars catalanes ens tro- molt abundant i estimada. En els esmor-
bem amb esmorzars basats en cereals zars, en no ser un àpat social gaire
Per escollir un esmorzar dels vuit països amb llet, cafè amb llet o suc. important, es mengen, com aquí, cereals
estrangers, he procurat seguir aquests i altres aliments. Un esmorzar habitual,
tres criteris: Gàmbia però, podria ser llet amb pa i paté.
1. Que hagi aparegut a les entrevistes Entrepà de llenties, suc i te
prèvies. A Gàmbia, se solen preparar esmorzars Bolívia
2.Com que és el primer àpat del dia,que amb masses de farina de blat de moro i Pa amb mantega i melmelada,fruites i llet VES
no sigui massa complicat ni massa labo- aigua o llenties, acompanyats amb sucs A Bolívia,a diferència d’altres països ame-
riós. de diverses fruites o del mateix blat de ricans, l’esmorzar és més aviat lleuger. Se
3. Que es mengi habitualment en aquell moro.A més, el te sempre és present en sol menjar pa amb mantega i/o melmela-
país. tots els àpats. da, i fruites com els préssecs i els plàtans.
Per la proximitat d’alguns països escollits Es beu llet o cafè per esmorzar.
i per altres causes m’he trobat amb Marroc i Mauritània JO
esmorzars pràcticament idèntics que Pa amb mantega i te Almuerzo d’Hondures i de Colòmbia
representen més d’un país. En aquests dos països veïns s’acostuma a Plat combinat
Pel que fa al berenar, he procurat només menjar poc per esmorzar.Aquest àpat sol Consisteix en un plat complet i variat.
mencionar els berenars dels països que a consistir en una mica de pa amb mantega o Aquest esmorzar és molt carregat, ja
les enquestes hagi constatat que existei- formatge acompanyat amb te o cafè. que per a ells és l’àpat més important
xen i s’elaboren. En fer aquest procedi- del dia.
ment m’he trobat amb un problema, i és Mali L’esmorzar conté: plàtan fregit, tortitas de
que a cap país es fa un berenar entès Peix amb pa i hunde maíz, ous remenats amb mantega i empa-
com aquí.Alguns entrevistats menciona- A Mali com que el peix és tan barat, se’n nades d’alguna sobra del dia anterior. Se
ven que per berenar es menja alguna menja molt sovint,tant durant el dia com sol beure cafè i suc. (Aquest suc, per
fruita, te o cafè, però el país correspo- al començament d’aquest. De pa, també exemple, pot ser el sorbet de curuba) PLECS
nent no complia la regla de seguretat. En se’n menja molt, però és força diferent
tot cas, el berenar, en tots els països del d’aquí, ja que se’l fan a casa i amb SORBET DE CURUBA:
escollits, acostuma a ser un àpat lleuger. ingredients diferents. És un suc molt típic de Colòmbia. Conté,
El hunde és un suc típic de Mali. per cada dotze curubes madures: 4 tas-
ESMORZARS Consisteix a bullir aigua amb cuscús de ses de llet, 1 i ½ d’aigua, 12 cullerades de
Catalunya blat de moro i sucre. En surt una beguda sucre i 2 cullerades de crema de llet.
Pa amb tomàquet, oli i sal, embotits i un amb petits grumolls, força densa, molt Primer de tot, s’obren les curubes per la
got de vi dolça i saborosa. meitat i se n’extreu la polpa, que es liqua
Tradicionalment, aquest era sens dubte juntament amb els altres productes amb
l’esmorzar típic català. Als pobles, al Romania l’ordre anteriorment escrit fins a obtenir
camp i la gent gran encara manté força Llet amb pa i paté una mena de sorbet homogeni que s’a-
aquest esmorzar, però avui dia, en canvi, Romania és un país en el qual la llet és costuma a beure fresc.
21