Page 21 - Plecs 20. Les cuines de Cassa
P. 21

ESMORZARS i BERENARS             a la majoria de les llars catalanes ens tro-  molt abundant i estimada. En els esmor-
                                         bem amb esmorzars basats en cereals  zars, en no ser un àpat social gaire
        Per escollir un esmorzar dels vuit països  amb llet, cafè amb llet o suc.  important, es mengen, com aquí, cereals
        estrangers, he procurat seguir aquests                            i altres aliments. Un esmorzar habitual,
        tres criteris:                   Gàmbia                           però, podria ser llet amb pa i paté.
        1. Que hagi aparegut a les entrevistes  Entrepà de llenties, suc i te
        prèvies.                         A Gàmbia, se solen preparar esmorzars  Bolívia
        2.Com que és el primer àpat del dia,que  amb masses de farina de blat de moro i  Pa amb mantega i melmelada,fruites i llet  VES
        no sigui massa complicat ni massa labo-  aigua o llenties, acompanyats amb sucs  A Bolívia,a diferència d’altres països ame-
        riós.                            de diverses fruites o del mateix blat de  ricans, l’esmorzar és més aviat lleuger. Se
        3. Que es mengi habitualment en aquell  moro.A més, el te sempre és present en  sol menjar pa amb mantega i/o melmela-
        país.                            tots els àpats.                  da, i fruites com els préssecs i els plàtans.
        Per la proximitat d’alguns països escollits                       Es beu llet o cafè per esmorzar.
        i per altres causes m’he trobat amb  Marroc i Mauritània                                                     JO
        esmorzars pràcticament idèntics que  Pa amb mantega i te          Almuerzo d’Hondures i de Colòmbia
        representen més d’un país.       En aquests dos països veïns s’acostuma a  Plat combinat
        Pel que fa al berenar, he procurat només  menjar poc per esmorzar.Aquest àpat sol  Consisteix en un plat complet i variat.
        mencionar els berenars dels països que a  consistir en una mica de pa amb mantega o  Aquest esmorzar és molt carregat, ja
        les enquestes hagi constatat que existei-  formatge acompanyat amb te o cafè.  que per a ells és l’àpat més important
        xen i s’elaboren. En fer aquest procedi-                          del dia.
        ment m’he trobat amb un problema, i és  Mali                      L’esmorzar conté: plàtan fregit, tortitas de
        que a cap país es fa un berenar entès  Peix amb pa i hunde        maíz, ous remenats amb mantega i empa-
        com aquí.Alguns entrevistats menciona-  A Mali com que el peix és tan barat, se’n  nades d’alguna sobra del dia anterior. Se
        ven que per berenar es menja alguna  menja molt sovint,tant durant el dia com  sol beure cafè i suc. (Aquest suc, per
        fruita, te o cafè, però el país correspo-  al començament d’aquest. De pa, també  exemple, pot ser el sorbet de curuba)  PLECS
        nent no complia la regla de seguretat. En  se’n menja molt, però és força diferent
        tot cas, el berenar, en tots els països  del d’aquí, ja que se’l fan a casa i amb  SORBET DE CURUBA:
        escollits, acostuma a ser un àpat lleuger.  ingredients diferents.  És un suc molt típic de Colòmbia. Conté,
                                         El hunde és un suc típic de Mali.  per cada dotze curubes madures: 4 tas-
        ESMORZARS                        Consisteix a bullir aigua amb cuscús de  ses de llet, 1 i ½ d’aigua, 12 cullerades de
        Catalunya                        blat de moro i sucre. En surt una beguda  sucre i 2 cullerades de crema de llet.
        Pa amb tomàquet, oli i sal, embotits i un  amb petits grumolls, força densa, molt  Primer de tot, s’obren les curubes per la
        got de vi                        dolça i saborosa.                meitat i se n’extreu la polpa, que es liqua
        Tradicionalment, aquest era sens dubte                            juntament amb els altres productes amb
        l’esmorzar típic català. Als pobles, al  Romania                  l’ordre anteriorment escrit fins a obtenir
        camp i la gent gran encara manté força  Llet amb pa i paté        una mena de sorbet homogeni que s’a-
        aquest esmorzar, però avui dia, en canvi,  Romania és un país en el qual la llet és  costuma a beure fresc.















                                                                                             21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24