Page 20 - Plecs 20. Les cuines de Cassa
P. 20

CREMA CATALANA

                    La crema catalana o crema de Sant Josep és una de les post-
                    res típiques del país català. Tradicionalment, la solien fer les
                    àvies el dia de Sant Josep (19 de març), i d’aquí sorgí el seu
                    antic nom.Avui dia, als restaurants i a les llars catalanes ens
                    trobem aquestes delicioses postres durant tot l’any.
                    La recepta es basa en una mescla de llet, ou, sucre, i farina;
                    però actualment, ha anat canviant de mica en mica. Com que
                    no hi ha una sola recepta, depenent d’on la mengis, la crema
                    tindrà la seva textura inconfusible i normalment el caramel
                    cremat, però et podrà sorprendre amb els tocs personals del
                    cuiner o el confiter.
                    Aquestes postres s’acostumen a servir en cassoletes de fang
                    no massa grans, fent porcions individuals, però tanmateix, en
                    els menjars familiars, se sol repartir a cada comensal d’una
                    sola plata comuna.
                    Recepta de Lola Cebrián
                                                                     Aboquem la llet restant i la que havíem barrejat amb el midó.
                      Llista d’ingredients (per a 10 persones)       A continuació hi posem les cinc cullerades de sucre, els tros-
                                                                     sos de pela de llimona i la canyella.
                      Cost total: 2,62 €
                      Cost per persona: 0,26 €
                                                                     Segon pas
                      Ingredients         Quantitats                 Quan ho tenim tot ben remenat i hem obtingut un líquid uni-
                                                                     forme ho posem a foc moderat.
                      Llet                1 litre
                                                                     És molt important que mentre tenim al foc la crema, no dei-
                      Midó per a crema    50 grams                   xem de remenar-la i ho fem sempre en el mateix sentit ja que
                                                                     sinó es podria “tallar”.
                      Rovells d’ou        5
                      Cullerades de sucre  5 (més o menys 140 grams)  Tercer pas
                      Canyella            branca                     Quan arrenca el bull traiem les peles de llimona i la canyella.
                                                                     Ràpidament ho aboquem a la plata, a la cassoleta o al reci-
                      Pela de llimona     2 o 3 talls
                                                                     pient on volem dipositar la crema.
    JO
                                                                     Un cop fet aquest últim pas, depenent del gust del cuiner, es
                                                                     pot refredar i servir així o, si no, un cop freda s’hi pot posar
                    Elaboració
                                                                     una capa de sucre per sobre i cremar-la amb una pala roent.
                    Primer pas
                    Aboquem els cinc rovells d’ous (remenats) a la cassola on
    VES
                    farem la crema catalana. Del litre de llet que tenim preparat,
                    una part el posem en una tassa amb el midó i ho remenem
                    bé fins que no quedi cap grumoll.


                    20



  PLECS
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24