Page 20 - Plecs 20. Les cuines de Cassa
P. 20
CREMA CATALANA
La crema catalana o crema de Sant Josep és una de les post-
res típiques del país català. Tradicionalment, la solien fer les
àvies el dia de Sant Josep (19 de març), i d’aquí sorgí el seu
antic nom.Avui dia, als restaurants i a les llars catalanes ens
trobem aquestes delicioses postres durant tot l’any.
La recepta es basa en una mescla de llet, ou, sucre, i farina;
però actualment, ha anat canviant de mica en mica. Com que
no hi ha una sola recepta, depenent d’on la mengis, la crema
tindrà la seva textura inconfusible i normalment el caramel
cremat, però et podrà sorprendre amb els tocs personals del
cuiner o el confiter.
Aquestes postres s’acostumen a servir en cassoletes de fang
no massa grans, fent porcions individuals, però tanmateix, en
els menjars familiars, se sol repartir a cada comensal d’una
sola plata comuna.
Recepta de Lola Cebrián
Aboquem la llet restant i la que havíem barrejat amb el midó.
Llista d’ingredients (per a 10 persones) A continuació hi posem les cinc cullerades de sucre, els tros-
sos de pela de llimona i la canyella.
Cost total: 2,62 €
Cost per persona: 0,26 €
Segon pas
Ingredients Quantitats Quan ho tenim tot ben remenat i hem obtingut un líquid uni-
forme ho posem a foc moderat.
Llet 1 litre
És molt important que mentre tenim al foc la crema, no dei-
Midó per a crema 50 grams xem de remenar-la i ho fem sempre en el mateix sentit ja que
sinó es podria “tallar”.
Rovells d’ou 5
Cullerades de sucre 5 (més o menys 140 grams) Tercer pas
Canyella branca Quan arrenca el bull traiem les peles de llimona i la canyella.
Ràpidament ho aboquem a la plata, a la cassoleta o al reci-
Pela de llimona 2 o 3 talls
pient on volem dipositar la crema.
JO
Un cop fet aquest últim pas, depenent del gust del cuiner, es
pot refredar i servir així o, si no, un cop freda s’hi pot posar
Elaboració
una capa de sucre per sobre i cremar-la amb una pala roent.
Primer pas
Aboquem els cinc rovells d’ous (remenats) a la cassola on
VES
farem la crema catalana. Del litre de llet que tenim preparat,
una part el posem en una tassa amb el midó i ho remenem
bé fins que no quedi cap grumoll.
20
PLECS