Page 33 - Conferencies de l'Arxiu 5
P. 33

EL RECEPTARI CASSANENC DE CAN FRIGOLA: SECRETS, REMEIS, CUINA I REBOSTERIA  33




            Formatge i recuit: per fer mató de monja.
            Fruites: Per conservar las figas verdes tot lo any.
            Higiene i cosmètica: pasta per rentar les mans;
            aigua per a fer tornar la cara blanca; polvos oloro-
            sos per a portar dessobre; ungüent per treure els
            pèls de la cara.
            Des de la fi del XVIII i sobretot al segle XIX, amb
            l’aparició de nous corrents higienistes, quan la gent
            es comença a rentar amb una certa regularitat, es
            comencen a diferenciar les pudors, molt presents a
            la vida quotidiana, de les olors, més minses. D’aquí
            l’aparició de cremes, sabons, pólvores per al cutis.
            Olors i males olors ens visiten regularment.
            Licors i vins: ratafia (en el text és considera-
            da una medecina); resolis (menta, canyella, llimó,
            ginebró). El resoli és un licor compost d’aiguar-
            dent, sucre i un ingredient olorós. També n’hi ha
            per a la conservació del vi.
            Llet de melindros.
            Paper: com tenyir-lo. Modo de tenir lo paper
            blanch a tots colors.
            Rebosteria: confitures (confitar nous, cireres
            d’arboç); mostillo (postre amb el most, any 1847,
            p. 45). Truitadas de flam; cireres verdes; conser-
            vació del vi. Absència de receptes que continguin
            xocolata.
            Remeis per a animals: bous i porcs: cimor-
            ra: cadarn nasal de les bèsties cavallines;
                                                             Figura 28. Receptes de menjar blanc. Font: AMCS. Fons
            Remeis per a homes: botons inflats; secret per   Frigola.
            no emborratxar-se per molt vi que es bega; malalti-
            es venèries; matar brians
            Remeis per a homes i dones: mal de cap;
            constipació; reforçar les dents; sordera; humor   3.1. Un tastet de “menjar blanc”
            fred: malaltia escrofulosa que es manifesta al coll;   Actualment és una crema d’ametlles que es menja
            ronya, tinya, berrugues; ràbia, febra, còlic, mal de   per postres. Avui és gairebé només patrimoni de
            ventre, diarrea, purgues, odontologia, pedra, reu-  les Terres de l’Ebre. S’elabora principalment amb
            matisme, morenes, mals d’ulls, cansament, talls,   ametlla, sucre, midó de blat de moro o d’arròs, pell
            blaus  a la pell, patacades, etc.                de llimona i canyella. A l’àrea de Tarragona, les
            Secrets i manualitats: adobar una aixeta; per-   Terres de l’Ebre i fins a Lleida, es pot trobar a les
            què les gallines siguin ponedores; per mantenir les   botigues un preparat natural en pols per fer aques-
            roses fresques                                   tes postres a casa (vegeu «Menjablanc de Reus»),
            Sucre: per clarificar el sucre.                  semblants a les existents per a fer flams o crema
            Tinta: tinta de color.                           catalana. El menjar blanc forma part de l’entorn del
                                                             mató de monja. Aquesta recepta cassanenca, que
            Tintoreria: tenyir fil, taques a la roba         durant el dia de la conferència es va poder tastar,
            Tubercles: per fer farina de trumfes (160)       ja que va ser elaborada per una pastisseria local
            Vernissos i pintures: llustre per la fusta. Col-  per a l’ocasió, mostra que també es menjava entre
            radura: (classe de vernís que els pintors donen als   nosaltres.
            objectes platejats per donar-los un to que imiti l’or   A l’edat mitjana existia  en versió dolça,  com a
            vell), vernissar fustes.                         postres, que està documentada per escrit; però
            Vidre: llunes i miralls (31); pintar vidre.      hi ha també una àmplia documentació de versions
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38