Page 33 - Conferencies de l'Arxiu 5
P. 33
EL RECEPTARI CASSANENC DE CAN FRIGOLA: SECRETS, REMEIS, CUINA I REBOSTERIA 33
Formatge i recuit: per fer mató de monja.
Fruites: Per conservar las figas verdes tot lo any.
Higiene i cosmètica: pasta per rentar les mans;
aigua per a fer tornar la cara blanca; polvos oloro-
sos per a portar dessobre; ungüent per treure els
pèls de la cara.
Des de la fi del XVIII i sobretot al segle XIX, amb
l’aparició de nous corrents higienistes, quan la gent
es comença a rentar amb una certa regularitat, es
comencen a diferenciar les pudors, molt presents a
la vida quotidiana, de les olors, més minses. D’aquí
l’aparició de cremes, sabons, pólvores per al cutis.
Olors i males olors ens visiten regularment.
Licors i vins: ratafia (en el text és considera-
da una medecina); resolis (menta, canyella, llimó,
ginebró). El resoli és un licor compost d’aiguar-
dent, sucre i un ingredient olorós. També n’hi ha
per a la conservació del vi.
Llet de melindros.
Paper: com tenyir-lo. Modo de tenir lo paper
blanch a tots colors.
Rebosteria: confitures (confitar nous, cireres
d’arboç); mostillo (postre amb el most, any 1847,
p. 45). Truitadas de flam; cireres verdes; conser-
vació del vi. Absència de receptes que continguin
xocolata.
Remeis per a animals: bous i porcs: cimor-
ra: cadarn nasal de les bèsties cavallines;
Figura 28. Receptes de menjar blanc. Font: AMCS. Fons
Remeis per a homes: botons inflats; secret per Frigola.
no emborratxar-se per molt vi que es bega; malalti-
es venèries; matar brians
Remeis per a homes i dones: mal de cap;
constipació; reforçar les dents; sordera; humor 3.1. Un tastet de “menjar blanc”
fred: malaltia escrofulosa que es manifesta al coll; Actualment és una crema d’ametlles que es menja
ronya, tinya, berrugues; ràbia, febra, còlic, mal de per postres. Avui és gairebé només patrimoni de
ventre, diarrea, purgues, odontologia, pedra, reu- les Terres de l’Ebre. S’elabora principalment amb
matisme, morenes, mals d’ulls, cansament, talls, ametlla, sucre, midó de blat de moro o d’arròs, pell
blaus a la pell, patacades, etc. de llimona i canyella. A l’àrea de Tarragona, les
Secrets i manualitats: adobar una aixeta; per- Terres de l’Ebre i fins a Lleida, es pot trobar a les
què les gallines siguin ponedores; per mantenir les botigues un preparat natural en pols per fer aques-
roses fresques tes postres a casa (vegeu «Menjablanc de Reus»),
Sucre: per clarificar el sucre. semblants a les existents per a fer flams o crema
Tinta: tinta de color. catalana. El menjar blanc forma part de l’entorn del
mató de monja. Aquesta recepta cassanenca, que
Tintoreria: tenyir fil, taques a la roba durant el dia de la conferència es va poder tastar,
Tubercles: per fer farina de trumfes (160) ja que va ser elaborada per una pastisseria local
Vernissos i pintures: llustre per la fusta. Col- per a l’ocasió, mostra que també es menjava entre
radura: (classe de vernís que els pintors donen als nosaltres.
objectes platejats per donar-los un to que imiti l’or A l’edat mitjana existia en versió dolça, com a
vell), vernissar fustes. postres, que està documentada per escrit; però
Vidre: llunes i miralls (31); pintar vidre. hi ha també una àmplia documentació de versions