Page 31 - Conferencies de l'Arxiu 5
P. 31

EL RECEPTARI CASSANENC DE CAN FRIGOLA: SECRETS, REMEIS, CUINA I REBOSTERIA  31









































            Figura 26. Mànec que servia per arraconar les olles i pae-  Figura 27. Receptes de secrets. Font: AMCS. Fons Frigola.
            lles del foc. Font: Col·lecció de l’autor.


            vallines), corrença (fluxió d’excrement semilíquid,   o dos ous, sucra, llimó y espècies; ben barrejat se
            diarrea), trumfa,  grabulets (gabolets,pastís farcit   posa oli o greix a la paiella y quant vull [bull] s’i tira a
            de confitures).                                  cullerades, se gira ab lo girapeix y quant son cuitas
                                                             se van traguent de una en una, y posant-las a una
                                                             plata, y després a taula. També són bonas» (151).
            2. UNA MOSTRA DE RECEPTES I REMEIS
            Perquè el lector es faci càrrec del contingut de la lli-
            breta, transcric unes quantes receptes de cuina i de   Per fer ous de llet de monja
            remeis. El parèntesi indica el nombre de la pàgina.  «Se prenen ous durs, se parteixen, se tràuhen los
                                                             robells; y dits robells  se pican o eclafan junt ab un
                                                             poch de llimó, cañella y sucra y tot un ou cru*. Y
            Per fer sopa de peix sense peix                  de esta pasta se tòrnan umplir las claras, y de esta
            «Se llascarà la sopa en una casola, s’i trinxarà juli-  manera se pòsan a la paiella  a fregir ab greix, al
            bert, se escaldarà, y s’i farà una picada de ballanas   cual greix deu ser ben calent cuant s’i pòsan los
            [avellanes] y aÿs. És bona» (7).                 ous. Estos ous se dónan per entrants* y si convé
                                                             dos, a proporció de la pasta (168).
            Per fer un plat de rabacuet [Rabequet. Varie-    Si de estos ous fregits que són, se’n vol fer un
            tat de carabassa llargueruda. Vegetal sense docu-  plat, se posarà greix en una casola, y cuant bullirà
            mentar al DCVB].                                 s’i tirarà una picada de metllas y malindro o bes-
            «Se trinxarà lo rabacuet en una casola, a tais [talls]   cuit, y cuant aquesta picada és cuita, s’i tíran los
            petits. S’i tirarà la sal corresponent y se posarà al   ous a bullir un poch»
            fogó a bullir sense aigua, y cuant seran ben desfets
            s’i farà una picada de ballanas y aÿs. Es bo.» (7).  Per fer dormir y despertar
                                                             «Si voleu fer dormir un home 3 dias donau-li a vèu-
            Per fer grasaletas de una trumfa                 rer [beure] fel de llebra y luego se dormirà; y si

            «Cuita la trumfa se trau de la olla, se pela y esclafa   voleu de despèrtia,  posau-li vinagre a la boca, y de
            de calent en calent; y quant és hora se barrèjan un   prompte se despertarà» (14).
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36