Page 109 - Conferencies de l'Arxiu 2
P. 109

HOSTALS, FONDES, CUINES, DOLÇOS, LICORS, REMEIS I ARRENDAMENTS A CASSÀ DE LA SELVA  109




            acompanyada d’una enciamada o d’un peix, d’una   taules dels preus de diferents articles de l’època,
            arengada  o  d’una  fruita;  i  el  sopar,  a  les  set  del   especialment entre 1911 i 1938. Entre 1936 i 1938
            vespre, compost d’un plat de llegums o verdures   la guerra i la postguerra va provocar que molts d’ar-
            i d’un de bacallà o estocafix, i algunes vegades de   ticles de primera necessitat doblessin els preus.
            carn. Els diumenges sol variar-se el dinar substi-
            tuint l’olla per un arròs ben acompanyat i quelcom   Can Barretina
            més. El vi no sol mancar en cap dels repassos.   M. Dolors Godoy  conserva una carta de l’escrip-
                                                                            47
            Aquest sistema d’alimentació és el mateix de tren-  tor Joaquim Ruyra  (1858-1939) datada a Barcelo-
            ta anys enrere, però antigament eren més sobris;   na, el 16 d’octubre de 1930, adreçada al reverend
            avui se fa molt més consum de carn; essent mol-  doctor F. Costa. L’escriptor li anuncia que ha de ve-
            tes i moltes les famílies que posen gallina a l’olla;   nir un dia a Cassà per  trobar-se amb una persona
            notant-se també alguna diferència deguda al fet   per parlar d’assumptes privats. El lloc de trobada
            que són molt les dones que van a la fàbrica, i això   era la fonda can Barretina.
                                                                                    48
            fa que predominin més els fregits, per no necessi-  El dimecres dia 22 d’octubre s’havia de trobar  amb
            tar estar gaire al foc.”
                                                             una persona de cognom Escolà. A aquest mossèn
                                                             li fa saber: “m’agradaria de parlar amb vostè. En
            g) El món associatiu de les tavernes. Hos-       arribar aniré de dret a can Barretina i estimaria que
            tals i cases de menjar. Alguns retalls de        vostè hi fos. El dit assumpte crec que serà fàcil
            converses i entrevistes orals   46               d’arreglar si primer ens comprometem a què les
            Des de la fi del segle XIX, la riquesa generada per   aigües de la teulada de l’església no ragin davant
            la indústria surotapera amb l’augment d’assalariats   de la porta de cal Escolà.”
            va afavorir l’aparició de llocs d’espai de trobada i
            d’esbarjo, tavernes, fondes. Aquest món associa-  Cal Bord
            tiu que es va crear a redós de les tavernes, hos-  Un article de  J.D., inicials que no he sabut iden-
            tals, casinos, cases de menjar té per a l’estudiós   tificar, en una secció anomenada “Postals de
            del tema un gran interès sociològic. L’arribada del   Cassà”,  aparegut  a  Horitzó  (Periòdic quinzenal.
            carrilet, inaugurat l’estiu de 1892, a més de supo-  Portantveu de l’Ateneu Cultural, Cassà de la Sel-
            sar un avenç en la xarxa de transports va servir per   va, 2 de desembre de 1933, núm. 15),  pàgina pri-
            incrementar l’intercanvi de productes del suro, la   mera, ens informa on era i com era aquest hostal,
            possibilitat de crear més ocupació i riquesa.    quins ranxos s’hi servien:
            A l’escalf de noves oportunitats industrials van   “Aquesta masia que serveix d’hostal, es troba
            sorgir un bon nombre d’entitats i d’associacions   situada al peu d’una fondalada a redós de la tra-
            que eixamplaren el marc festiu, cultural i lúdic de la   muntana, voltada per un costat de bosc i per altre
            vila. Entre aquestes cal destacar El Recreo (plaça   de camps cultivats que contrasten magníficament.
            J. Anselm Clavé), Antiga can Barretina o fonda El   Parlar de cal Bord, per un cassanenc, és sinònim
            Comerç, vda. de Joan Abellí (plaça Anselm Clavé,   de festa [...]
            30),  l’Hostal del Sol al carrer Ocata fins al 1940,
            el cafè cal Noi Martí, el bar Sport, els cafès casi-  Un vi blanc, aromàtic com un lilà i uns ranxos sa-
            nos, etc. A Casa Pica (carrer Salmeron, 39) feien   borosos de la carta típica dels tapers, són sens
            menjars i tenien una dispesa econòmica. D’alguns   dubte, el principal al·licient d’aquella casa. I com
            d’aquests establiments que servien esmorzars,    que els treballadors sempre han tingut certa debi-
            dinars econòmics, berenars, s’han conservat les     litat a fer de cuineres, en treuen bon profit dels fo-







            46.  Material facilitat per l’Arxiu Municipal. Vegeu  també BAGUÉ (1993). Vegeu  informació ben útil en alguns capítols de BAGUÉ,
               1990.
            47. Arxiu M. Dolors Godoy.
            48.  La fonda El Comercio era l’antiga casa Barretina, regentada per la vídua de Juan Abellí. Era una “casa especial para viajeros”
               (1932). Es conserva una factura de l’època en què consta que se serviren 13 coberts a 7 pessetes més cafès i puros, sense
               especificar, però, què havien menjat. Arxiu M. Dolors Godoy.
   104   105   106   107   108   109   110   111   112   113   114