Page 104 - Conferencies de l'Arxiu 2
P. 104

104





               de les principals activitats comercials dels pobles:   pel que feia a l’ajustament dels preus. Aquest sis-
               la carnisseria, l’aiguardent, la fleca, la taverna (que   tema d’arrendament deslliurava els ajuntaments de
               sovint actuava d’hostal), la venda de sal, de neu, de   preocupacions administratives ja que traspassaven
               pólvora, perdigons, etc. Els ajuntaments o els sen-  la gestió i els problemes d’abastament als arrenda-
               yors del lloc els arrendaven per uns temps determi-  dors. Els plecs de condicions dels arrendaments
               nats a qui oferissin millors condicions econòmiques.   tenen molts més punts d’interès per avaluar. Ara i
               Era una manera de millorar les fonts d’ingressos.   aquí només em centro a explicar-ne alguns aspec-
               Aquests sistemes també ajudaren a crear riquesa, i   tes concrets. En donem alguns exemples:
               que molts pagesos es convertissin en petits nego-  Oli, sal, aiguardent, pòlvora, perdigons i tabaco,
               ciants ocasionals. Com que aquests arrendaments   peix salat
               no eren fixos, canviaven a cada contractació, varia-
               ven d’un lloc a l’altre del poble, perquè solien fun-
               cionar en els domicilis particulars dels qui posseïen   “Cualsevol persona qui vulla o ente[nd]ra en arren-
               la contractació, sovint s’havien de senyalar amb un   dar per temps de un any qui comensarà a córrer lo
               signe distintiu . Si ens fixem en les contractacions   primer dia del mes de janer de l’any mil-setcents
                           20
               podem saber quin tipus de pans, quina classe de   y finirà lo darrer dia del mes de janer de l’any mil
               vi o de carn es consumia al poble. En el cas de les   set-cents y hu la gavella del oli, sal y aguardent,
               tavernes que acollien hostes, aquest sistema servia     pòlvora,  pardigons, tabaco y de qualsevol gènero
                                                                           22
               també per controlar els forasters o les persones de   de peix salat  de la vila y terme de Cassà de la
               mala vida que ocasionalment s’hi poguessin allot-  Selva. [...]. Tenint l’obligació de véndrer lo oli que
               jar. A mesura que la població augmentava també ho   sia bo, y rebedor y que no sia saburut [no tinga
               feien els consums. Les condicions de venda que   regust]  y vendrer-ne a quartas, mitjas quartas,
               s’especifiquen ens interessen perquè ens permeten   maytadellas, a  mitjas maytadellas, y a menuts. Y
               saber què i com es consumia als pobles petits i mi-  la sal a lliuras, mitjas lliuras o onsas, a mitjas on-
               tjans determinats queviures, la presència del mos-  sas y a menuts; la pòlvora a lliuras, mitjas lliuras,
               tassaf o inspector dels mercats que vetllava per la   a onses, mitjas onsas; perdigons a lliuras, mitjas
               qualitat del que s’oferia, per l’ús correcte de pesos   lliuras y a onsas, y lo tabaco del milor modo vén-
               i mesures, la personalitat de l’arrendador que òbvia-  drer lo porà, lo preu que li serà ordenat segons lo
               ment era el qui oferia més, etc. La taba o tabba [plec   cost, y axò sots pena de tres lliuras per quiscuna
               d’arrendament] de cada establiment era subhastada   vegada serà fet lo contrari, aplicadora la mitat a la
               públicament , per un any o més, per un pregoner.   obra de la Isglésia, y la altra mitat als oficials y cort
                          21
               Una vegada acordada  se’n publicava el document   excequtants.” CAS, 59, Domènec Xiberta, 1699-
               notarial corresponent. A Cassà de la Selva els   1701, fol. 48v.
               arrendaments de la venda d’aiguardent, malvasia i   Arrendament del pa a la vila i terme de Cassà
               la fleca duraven cinc anys. Amb aquest sistema els
               consumidors en sortien beneficiats tant per la hi-  “Lo darrer dia del mes de janer de l’any mil-set-
               potètica garantia que havien d’oferir els productes,   cents y hu la fleca o dret de vendrer pa  de la pre-
                                                                                                  23
               com també per la salut pública garantida, així com






               19. Vegeu per exemple el cas de Santa Coloma a BORRELL (1997).
               20.  A la porta de molts hostals s’hi penjava per tal d’identificar-los una gran branca de pi. Ens ho va recordar Prudenci Bertrana a
                  la seva narració: Les llars d’hostal.
               21.  Els arrendaments dels serveis s’anunciaven públicament per un corredor per les places i carrers del poble. En el Memorial dels
                  gastos fets, a instàntia del honorable Gaspar Xiberta, mercader de la vila de Cassà de la Selva  per lliurar al encant públich...
                  Despeses a cobrar a Domingo Xiberta, notari y escrivà públich de dita vila  (25-9-1691) , hi llegim:  “Ítem per un cartell dirigit
                  al corredor perquè encantàs la tabba, sis sous dich”. CAS, 58, Ignasi Xiberta, 1691-1692, fol. 240-241.
               22. És una llàstima que no estiguin detallats quins tipus de peixos salats i confitats es consumien al poble.
               23.  A la fi del segle XVII, durant la fira del poble, sabem que els flequers pastaven bescuits o pans adobats: “Darrer dia del mes
                  de janer de l’any mil setcents y hu la fleca o dret de vendrer pa. I que si  lo dia de la fira  tenen bescuit o pa adobat no·s  pugan
                  posar a  vendrer pa aquell encontra [contra]  de las barracas de las tavernas sinó que aquell hagen de véndrer en la plassa
                  pública de dita vila o per los carrers... 48v. CS, 59, Domènec Xiberta, 1699-1701.”
   99   100   101   102   103   104   105   106   107   108   109