Page 99 - Conferencies de l'Arxiu 2
P. 99

HOSTALS, FONDES, CUINES, DOLÇOS, LICORS, REMEIS I ARRENDAMENTS A CASSÀ DE LA SELVA  99




            moltes menges. A més del blat hi havia també els   per l’altre amb aigua abundant i se’n feien farine-
            cereals secundaris (ordi, sègol, civada) que  eren   tes. Mentre que el pa que es venia a les fleques del
            més fàcils de digerir. D’aquí l’abundància de les fa-  comú era de blat, el que es consumia a les cases
            rinetes barrejades amb carn i altres viades. La carn   particulars era una barreja de cereals menors, de
            de porc era la més consumida, guardaven els xais i   mala qualitat.
            les ovelles per a la llet, formatge i pells. L’aviram es
            reservava pels ous, ja que els censos senyorials   c) Com eren les cuines i quins els aliments
            es pagaven en gallines. La cacera menor també    que trobem en els inventaris post mortem
            tenia la seva importància. Els dies de magre es   dels habitants de Cassà de la Selva
            menjaven ous, peix, formatges. Només la sal, del
            tot necessària, era objecte d’un comerç intens i   Els inventaris  post mortem, les escriptures amb
            d’una intensa cerca.                             inscripció de béns, tot i les seves limitacions, són
                                                             molt interessants per analitzar a l’Antic Règim les
                                                             pautes de consums materials, els nivells de vida
            b) El viatge de Francisco de Zamora a Cal-       (mobles, estris de cuina, robes, composició de les
            des de Malavella (14-1-1790). La referèn-        cases, cellers, diners en efectiu, propietats, ren-
            cia al poble de Cassà de la Selva                des), les pautes culturals (llibres, quadres, joies,
            El funcionari borbònic i viatger de la Il·lustració   objectes quotidians) d’unes famílies a l’Antic Rè-
            Francisco de Zamora (1757-1812) va fer des de    gim de diversa extracció social, ja visquessin en
            1785 fins a 1790 una sèrie de viatges per Cata-  zones rurals o bé en urbanes. Generalment les ví-
            lunya. Les seves missions eren oficials i polítiques   dues, d’acord amb la legislació vigent, dintre de
            alhora, tema aquest sobre el qual ara no entrarem.   l’any de plor, llavors, tenien 30 dies per acabar
            En el cas que avui ens ocupa van visitar el poble de   la llista de  l’inventari i inscriure els béns que els
            Caldes de Malavella . La comitiva, que venia pro-  havia deixat el difunt. Després d’haver-se sabut la
                               7
            vinent d’Amer, d’Anglès i de Sant Martí Sapresa,   mort, un notari i un escrivent es desplaçaven fins
            va passar la nit a casa d’un particular, d’en Salvi   al domicili familiar. Allí en una o més jornades es
            Marquès, un pagès que vivia als afores del poble.   feia l’inventari “de la universal heretat y béns de
            Aquest, a petició dels  informants, els va dir el que   dit quondam son marit”, és a dir de tot el que el
            segueix sobre el poble veí de Cassà de la Selva   difunt havia deixat a la casa. No entro ara en el
            que no van poder visitar: “Era un pueblo situado   seu context normatiu. En aquesta avinentesa do-
            en el llano, con calles anchas  y unas 500 casas;   naré detalls del contingut d’algunes cuines i cellers
            que se cogen los frutos que en Caldas y que hay   de famílies cassanenques inventariades. Què en
            unos 80 tejedores de lino y un mercado concurri-  podem destacar d’aquesta llista d’objectes? La
            do, especialmente de volatería y caza  de la que   presència de tovalles de fil i de cànem; plats de
                                               8
            se despacha  casi tanto como en Santa Coloma,    pisa o d’estany; culleres i forquilles de llautó; grae-
            comprándola para Barcelona, la compañía que tie-  lles, paelles de diversos tipus, calderes d’aram,
            nen allí formada para hacer este comercio algunos   greixoneres, diversos objectes de terrissa, forque-
            comerciantes. Y hete aquí la causa de su cares-  tes de torrar pa, pasteres per pastar el pa,  anome-
            tía.” [Què es collia llavors a Caldes?] “Los frutos   nades de tomba, pales del forn, morters de pedra,
            que se cogen  son  trigo muy bueno, judías, maíz,   botes de vi al celler; torradores de castanyes; xo-
            fajol y blat de coure, cuyo alimento, y el modo de   colateres d’aram a la fi del segle XVIII. En el pas del
            hacerlo, se explicará...”  Crec que es tractava de   segle XVIII al XIX, la xocolata era un dels aliments
            blat escairat. Es deixava coure en aigua d’un dia   emblemàtics de l’època. En aquells moments es










            7. ZAMORA (1973), p. 305.
            8.  De fet si ens mirem el receptari cassanenc de can Filipinus, d’inicis del segle XX, veurem que encara hi sovintegen plats cuinats
              amb ocells de caça i altres animals de pèl.
   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104