Page 98 - Conferencies de l'Arxiu 2
P. 98

98





               cada dia a fora. Consumir dolços, entrar sovint a   líquids. Divuit mitgeres de mill i sis mitgeres de blat
               la confiteria no estava, però, a l’abast de tothom.   podien assegurar l’avituallament en cas de setge
               Només s’hi anava en diades assenyalades. Totes   perllongat. En un inventari anterior, abans del set-
               les formes de vida eren  molt més precàries, el   ge, hi trobem –fruita, vint-i-cinc mitgeres d’ordi,
               consumisme, tal com el coneixem ara, encara no   vint-i-cinc mitgeres de mill, faves, llegums, melca o
               havia arribat. El tema es complicaria més i més a   sorgo , farina de blat, farina d’ordi, avellanes i deu
                                                                     5
               partir de 1936 amb una guerra i una postguerra en   forcs d’alls, etc. Al castell hi havia també un colo-
               què, a voltes, menjar es convertia en una odissea i   mar, l’inventari reflecteix que en aquell moment n’hi
               un calvari personal.                            havia dos. Els ocells no deixaven de ser unes men-
                                                               ges de luxe. No desdenyo que també  poguessin
               CAMINS TRAÇATS                                  servir com a  missatgers. Pel que fa al vi, sabem
                                                               que hi havia XV somades de vi prim, és a dir lleuger
               El recorregut d’aquesta exposició oral seria aquest:   i ordinari, i  una bota de vinagre.
               a) el castell de Cassà de la Selva (1329):  b) el
               viatge del funcionari Francisco de Zamora; c) els   Isidre Maranges, en el seu llibre  La cuina medieval
               inventaris post mortem d’algunes cases de Cassà;   catalana dins Cuina Catalana (Nadala  2006. Any
               d) la  tabba o els arrendaments d’alguns serveis   40. Fundació Carulla, pàg. 31-39) explicava com
               públics; e) els dinars de morts; f) el règim alimen-  es menjaven els aliments en aquelles èpoques. Els
                                                                                                       6
               tari que tenia  l’hospital de la vila en 1860; g) el   menjars líquids o semilíquids en escudelles , una
               món dels tapers; h) tavernes i hostals; i) el recep-  mena de bols, i els menjars sòlids en talladors, o
               tari de can Filipinus; j) pastisseria i licoreria; k) les   plats  plans; per a les salses  tenien  gresals,  uns
               Destil·leries Duran; l) uns remeis per a les bèsties   bols petits amb peu. No sabem res del parament
               de càrrega; m) una fórmula per elaborar l’elixir per   d’aquest castell  ni com era la seva taula. Per regla
               a una llarga vida.                              general es feien dos àpats al dia, el dinar general-
                                                               ment abans del migdia i el sopar al vespre. Exis-
                                                               tien uns altres àpats extraordinaris, les col·lacions
               a) El castell de Cassà de la Selva segons       en hores diverses, amb motiu d’una celebració
               un inventari de desembre de l’any 1329          extraordinària. Destaco la  importància de la vola-
               L’historiador Lluís Sales i Favà  va donar a conèixer   teria en el sistema de l’alimentació dels senyors.
                                          3
               en un estudi la relació d’estances i d’objectes tro-  Aquests usaven el ganivet, una mena de punxó i la
               bats després que el castell de Cassà patís la des-  cullera, la forquilla encara no existia. Amb aquests
               trucció per un llarg setge i passés a mans del no-  punxons o broques punxaven els aliments sòlids
               ble Bernat de Cabrera. D’entre els 369 objectes   dels talladors. Prenien els aliments amb els dits,
               inventariats ens interessen aquests: una mena de   sucaven una llesqueta petita de pa en els líquids,
               safates o talladors, plats circulars o bé rectangu-  que anomenaven “sopes”. De vegades els  talla-
               lars, on es tallava i en els quals se servia la carn,   dors tenien unes vores altes, fet que permetia que
               el peix o altres viandes sòlides, com ara verdures,   es fessin  servir  com a escudelles mig fondes.
               etc.  També  una  vintena de  “cisoria” ,  ganivets    Les pitances, els peixos i les carns es menjaven di-
                                                   4
               dentats també de fusta. En alguns llocs aquests   rectament cuits al forn; els menjars líquids o semilí-
               talladors també podien ser de terra cuita. Una pae-  quids es posaven en escudelles i es menjaven amb
               lla. En el celler hi trobem gerres de terrissa per a   cullera. El forn servia per coure pa. Usaven d’ama-
               l’oli i una bota de vi, altres recipients per contenir   niments i salses que ara no coneixem per amanir








               3. SALES (2018), p. 11-28.
               4.  Entenc que són un tipus de ganivets. Recordo ara el llibre Arte cisoria, o Tratado del arte de cortar del cuchillo, que escrivió
                 Don Henrique de Aragon, Marques de Villena, Madrid, en la oficina de Antonio Marín, 1766.
               5.  En zones de secà era millor plantar melca, abans del blat de moro. S’usava per al consum humà (farines)  i  també com a
                 farratge per als animals.
               6.  Amb el temps el continent va pasar a designar el contingut. Ara l’escudella és un saborós plat de sopa on el brou ha hagut de
                 bullir molta estona.
   93   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103