Page 108 - Conferencies de l'Arxiu 2
P. 108

108





               i una mica de vi. Existien les racions i les mitges   pase el establecimiento; siendo a cargo del facul-
               racions. Les dietes absolutes et deixaven sense   tativo augmentar o disminuir la ración  segon sea la
               res a l’estómac. La carència de greixos i de vita-  fuerza digestiva del doliente, como igualment pres-
               mines provocava raquitisme. No hi ha tampoc cap   cribir los caldos de gallinas, leches, vino generoso
               referència al consum de fruita i  de peix. Només la   que segun juzgue  conveniente.
                                                                               45
               llet s’administrava en casos molt especials.
               Ara bé a l’hospital de Cassà hi vivia l’hospitaler amb   f) El menjar dels tapers
               la seva família, el metge, l’apotecari, els possibles   L’escriptor i polític català Martí Roger i Crosa (Pa-
               treballadors del centre. Gerard Buxeda en el seu   lamós, 1867-1918) va publicar l’any 1911, a Bar-
               llibre abans esmentat (pàg. 31) va donar a conèixer   celona, un llibret editat per l’Avenç: Els tipus so-
               una llista de proveïdors de l’hospital (1858). Hi fi-  cials de la producció surotapera. En aquest llibre
               guren despeses de pa, carn, vi, oli, bacallà, sucre,   hi ha un capítol dedicat al sistema de viure dels
               arròs,  ous,  taronges,  llimones,  fideus,  xocolata,   tapers a la fi del segle XIX, a les comarques on hi
               etc. Les despeses per als malalts suposaven el   havia menestrals i obrers que en vivien. Com que
               59,43 per cent del pressupost. Pensem que aques-  Cassà era i és encara una vila amb moltes indús-
               tes compres es destinaven als administradors i fa-  tries dedicades al suro, crec que aquesta anàlisi
               miliars. L’hospitaler cobrava sis rals cada dia per   és també vàlida pel que fa a aquesta vila. No us he
               atendre els malalts. La nota que ara reprodueixo,   de recordar  que la història de Cassà de la Selva
               ben segur que fa referència al règim que suporta-  va estretament lligada a aquesta indústria surera
               ven els malalts ingressats a la infermeria.     iniciada al municipi al segle XVIII. L’any 1919 amb
                                                               motiu de la Primera Guerra Mundial el negoci del
               Régimen higiénico que  deberá observarse en el   suro va entrar en crisi, moltes d’aquestes empre-
               Hospital de patronato particular de la presente villa   ses s’arruïnaren i centenars d’obrers feren vaga,
               de Cassá de la Selva. 3 de marzo 1860.          anaren a l’atur o bé sofriren fortes disminucions
               Alimentos. 1. Los alimentos de la enfermería se   en els salaris. En alguns pobles de les comarques
               compondran  de caldo solo, de caldo y sopa, me-  gironines hagueren d’instaurar l’olla pública a la
               dia ración y ración. 2. A los enfermos que estan   plaça del poble per l’augment sobtat dels queviu-
               a caldo solo, se les darà a las siete de la mañana   res de primera necessitat. A Cassà funcionava una
               uno; otra a las onse; otro a las cuatro de la tarda y   “cuina econòmica” o col·lectiva que s’instal·lava al
               la última a la hora del retiro con la correspondien-  carrer Ocata. Alguns cuiners eren tapers, llavors
               tes bebidas i (sic) tisanas. 3. A los que estan a   sense feina.
               caldo y sopa se les dará tres platos de sopa al día;   A grans trets, per als tapers, hi havia un esmorzar
               uno por la mañana, otro al mediodía y otro por la   fort, de cullera i forquilla. A principis del segle XX,
               noche, alternada con alguna tassita de caldo. 4. A   amb la millora del nivell de vida, Roger assenyalava
               los que estan a media ración se les darà a más de   un major consum de carn entre aquestes famílies:
               las tres sopas mencionadas, dos onzas de carne,   “Sistema de viure dels obrers de la indústria suro-
               tres onzas de pan y medio cuartillo de porrón de   tapera. L’alimentació, més o menys sòbria segons
               vino en cada comida y cena. 5. A los que estan   les famílies se distribueix en quatre àpats: l’esmor-
               a ración  se les dará además de las tres sopas, el   zar, a les vuit del matí, compost de sopes o d’allò
               [?]   de carne y pan  y el mismo vino que a los de   que ha sobrat del dia abans (i en algunes famílies
                 44
               media ración, procurando que los alimentos sean   d’una cosa i altra) o de peix fregit; el dinar, al mig-
               de la major calidad posible. 6. No se permitirá de-  dia, o sigui escudella  i la tradicional carn d’olla,
               jar entrar de a fuera ninguna classe de alimento ni   més o menys proveïda de carn; el berenar, a les
               bebida, y solo le comentaran la enfermedad al que   quatre de la tarda, consistent en una llesca de pa










               44. Aquí hi ha un signe de difícil lectura. Onzas?
               45. “según juzgue”, lliçó hipotètica. En aquest fragment la cal·ligrafia és confusa.
   103   104   105   106   107   108   109   110   111   112   113