Page 114 - Conferencies de l'Arxiu 2
P. 114

114





               català/ per excel·lència l’arròs/ i fideus...” “Caps i    -26 d’agost, arroz per tres personas.
               peus de xai... Peixo-palo/ab tripas”.            -2 de setembre, arròs, badella amb bolets, i bote-
                                                               lla de xampany per tres personas.
               La llibreta  dels  dinars i sopars servits  de Can   -juliol de 1956, pel dinar de 82 persones C. D. Mo-
               Quirze                                          nopol, entremès, canelons o arroz, badella  a la jar-
               L’Arxiu Municipal de Cassà conserva la còpia digi-  dinera; pollo rostit, mantecado, pa i vi, cafè i copa,
               talitzada d’una llibreta manuscrita amb els apunta-  1 botella de xampany.
               ments dels menús (dinars, berenars, sopars) que   -23 de setembre, entremès, canalons, pollastre,
               se servien en aquesta  fonda. Els apunts comencen   raïms, panses i moscatells.
               l’any 1956. Ben segur que n’hi ha d’anys anteriors.   -18 agost, 2 quilos de gamba.
               Hi llegim alguns noms i cognoms de clients del   -15 d’octubre, casament: 60 persones al preu de
               poble, que aquí obviem, notes sobre celebracions   45 pessetes: entremès, peix fregit amb maionesa;
               extraordinàries per la Festa Major, amb motiu d’un   bistec amb patates, dolços, moscatell, vi, xampany.
               casament més aviat senzill i econòmic, despeses
               dels músics que tocaven a orquestres (La Principal   -25 d’octubre, casament 40 persones al preu de
               i La Selvatana, Costa Brava) amb motiu de la Fes-  32,50 a base d’entremès, llonza amb patates, plá-
               ta Major, entitats esportives, festes de les Cases   tanos, raïms, moscatell, pa i vi.
               Barates, celebracions de capellans, berenars dels   -8 de novembre, dinar: estofat, pollastre rostit en
               tapers, de col·legis, etc. Els apunts són escrits en     carxofes, pa i vi i postres a base de peres i préssec
               una barreja entre català i castellà . De vegades hi   de lata, cafè i copa.
                                             54
               ha el nombre d’àpats servits, però sense especi-  -19 de novembre, casament 22 persones, llonza
               ficar què van menjar. Sovintegen les porcions  de   amb patates, vedella rostida; pa, vi, poma, plàtan,
               menjar, amb els preus de l’època. Molts d’aquests   galletes i moscatell a 35 pessetes per persona.
               plats, encara els hem conegut: arròs, botifarres,   -2 de desembre, berenar de 15 nenes, a base de
               canelons , entremesos, vedella amb pèsols, xai a   sandwich, crema, coca, platanos i mandarines, vi
                       55
               la brasa, pollastre amb carxofes, postres de músic,   clar i moscatell.
               préssec en almívar, sarsuela, etc. En una ocasió
               van servir racions de llagosta. D’aquests apunts   -8 de desembre de 1956, 1 pollastre, 2 botifarres,
               amb els comptes dia per dia, amb l’avís de “paga-  3 reacions de vedella amb bolets i sarsuela per dos
               do”, n’hem fet una petita  tria. Ben sovint l’ordre   persones, 100 pessetes.
               dels apunts no és científicament  cronològic:   -Diversos de racions desembre de 1956, 5 racions
                                                               de canalons, 2 racions de canalons, 2 botifarres, 2
                                                               racions de peix.
               Llibreta de 1956. Àpats sense especificar. Fes-
               ta Major de 1956.
               27 de maig, 3 racions verdura; 3 racions de xai. 3   1957
               racions de cireres. 3 racions de arroz;  3 racions   -1 de gener  [orquestra] Selvatana: 2 racions de 4
               badella amb pèsols; 3 racions maduixes; 3 racions   canalons.
               costelles i  postres.                           -6 de gener, matar i coure un pollastre, 2 botifar-
               27 de maig, 6 racions de sopa; 6 raciones de ca-  res, 2 racions de sarsuela.
               zuela.                                          -17 de gener, per 17 racions de sarsuela, 425 pes-
               -30 de maig, sopar 3 racions verdura i peix.    setes.
               -31 dinar: sopar, tres canalons, 3 vedella i 4 litros   -19 de febrer, amanides bròquil, bitxo, pa, cargols,
               de vi.                                          3 botifarres i racions de pota i tripa i de vedella i
               -17 de juliol, pel sopar de 11 persones al preu de   3 botelles de vi i 6 bitxos, 140 pessetes. 20 en-
               60 pessetes, 2 botelles champany de més.        tremesos, un pollastre amb carxofes i pèsols, 4
                                                               racions d’ous al plat.






               54. En respectem la transcripció.
               55. En aquella època el farcit dels canelons encara es feia amb carn rostida i no picada com ara.
   109   110   111   112   113   114   115   116   117   118   119