Page 114 - Conferencies de l'Arxiu 2
P. 114
114
català/ per excel·lència l’arròs/ i fideus...” “Caps i -26 d’agost, arroz per tres personas.
peus de xai... Peixo-palo/ab tripas”. -2 de setembre, arròs, badella amb bolets, i bote-
lla de xampany per tres personas.
La llibreta dels dinars i sopars servits de Can -juliol de 1956, pel dinar de 82 persones C. D. Mo-
Quirze nopol, entremès, canelons o arroz, badella a la jar-
L’Arxiu Municipal de Cassà conserva la còpia digi- dinera; pollo rostit, mantecado, pa i vi, cafè i copa,
talitzada d’una llibreta manuscrita amb els apunta- 1 botella de xampany.
ments dels menús (dinars, berenars, sopars) que -23 de setembre, entremès, canalons, pollastre,
se servien en aquesta fonda. Els apunts comencen raïms, panses i moscatells.
l’any 1956. Ben segur que n’hi ha d’anys anteriors. -18 agost, 2 quilos de gamba.
Hi llegim alguns noms i cognoms de clients del -15 d’octubre, casament: 60 persones al preu de
poble, que aquí obviem, notes sobre celebracions 45 pessetes: entremès, peix fregit amb maionesa;
extraordinàries per la Festa Major, amb motiu d’un bistec amb patates, dolços, moscatell, vi, xampany.
casament més aviat senzill i econòmic, despeses
dels músics que tocaven a orquestres (La Principal -25 d’octubre, casament 40 persones al preu de
i La Selvatana, Costa Brava) amb motiu de la Fes- 32,50 a base d’entremès, llonza amb patates, plá-
ta Major, entitats esportives, festes de les Cases tanos, raïms, moscatell, pa i vi.
Barates, celebracions de capellans, berenars dels -8 de novembre, dinar: estofat, pollastre rostit en
tapers, de col·legis, etc. Els apunts són escrits en carxofes, pa i vi i postres a base de peres i préssec
una barreja entre català i castellà . De vegades hi de lata, cafè i copa.
54
ha el nombre d’àpats servits, però sense especi- -19 de novembre, casament 22 persones, llonza
ficar què van menjar. Sovintegen les porcions de amb patates, vedella rostida; pa, vi, poma, plàtan,
menjar, amb els preus de l’època. Molts d’aquests galletes i moscatell a 35 pessetes per persona.
plats, encara els hem conegut: arròs, botifarres, -2 de desembre, berenar de 15 nenes, a base de
canelons , entremesos, vedella amb pèsols, xai a sandwich, crema, coca, platanos i mandarines, vi
55
la brasa, pollastre amb carxofes, postres de músic, clar i moscatell.
préssec en almívar, sarsuela, etc. En una ocasió
van servir racions de llagosta. D’aquests apunts -8 de desembre de 1956, 1 pollastre, 2 botifarres,
amb els comptes dia per dia, amb l’avís de “paga- 3 reacions de vedella amb bolets i sarsuela per dos
do”, n’hem fet una petita tria. Ben sovint l’ordre persones, 100 pessetes.
dels apunts no és científicament cronològic: -Diversos de racions desembre de 1956, 5 racions
de canalons, 2 racions de canalons, 2 botifarres, 2
racions de peix.
Llibreta de 1956. Àpats sense especificar. Fes-
ta Major de 1956.
27 de maig, 3 racions verdura; 3 racions de xai. 3 1957
racions de cireres. 3 racions de arroz; 3 racions -1 de gener [orquestra] Selvatana: 2 racions de 4
badella amb pèsols; 3 racions maduixes; 3 racions canalons.
costelles i postres. -6 de gener, matar i coure un pollastre, 2 botifar-
27 de maig, 6 racions de sopa; 6 raciones de ca- res, 2 racions de sarsuela.
zuela. -17 de gener, per 17 racions de sarsuela, 425 pes-
-30 de maig, sopar 3 racions verdura i peix. setes.
-31 dinar: sopar, tres canalons, 3 vedella i 4 litros -19 de febrer, amanides bròquil, bitxo, pa, cargols,
de vi. 3 botifarres i racions de pota i tripa i de vedella i
-17 de juliol, pel sopar de 11 persones al preu de 3 botelles de vi i 6 bitxos, 140 pessetes. 20 en-
60 pessetes, 2 botelles champany de més. tremesos, un pollastre amb carxofes i pèsols, 4
racions d’ous al plat.
54. En respectem la transcripció.
55. En aquella època el farcit dels canelons encara es feia amb carn rostida i no picada com ara.