Page 115 - Conferencies de l'Arxiu 2
P. 115
HOSTALS, FONDES, CUINES, DOLÇOS, LICORS, REMEIS I ARRENDAMENTS A CASSÀ DE LA SELVA 115
-10 de març, entremesos. 3 de sarsuela, 3 brasons. Transcric, ara i aquí, un parell de receptes que no
-19 de marc, per 2 racions llagosta, 90 pessetes. van ser recollides en aquell recull perquè no eren
-11 d’abril. Casament. Pel dinar de 28 persones a estrictament plats de cuina.
60 pessetes a base d’entremès, arròs, pollastre, 1 Modo de salar las aceitunas
pasta, platano, pa, vi, xampany, cafè i copa i vi [de Se ponen ocho o nueve días en agua cambiándola
postre]. 1.680 pessetes. todos los días; luego se miden las aceitunas, por
-14 abril, 4 racions de canalons. Total 48. cada medida de sal, nueve de aceitunas. Se cu-
-14 abril, entremès per 3, 2 racions de vedella, 2 bren de agua y dejarlas hasta que estén a punto
de pollastre i canalons. Total, 98. de comer. Hay quien pone una corteza de naranja
y bien una rama [de] funoy [sic].
-14 abril, 10 racions de canelons, 3 botelles de
xampany. Manera de hacer butifarras magras
-22 abril, dinar per 14 persones a base d’entremès, - 1 kilo de carne magra.
ous al plat i brassons rostits, 128 ptes. - 1 kilo de pancheta [panceta]
-22 abril, 5 racions de sarsuela, 128 ptes. Por cada kilo de carne 22 gramos de sal y 5 gra-
mos de pimienta negra.
h) El receptari de can Filipinus, recollit
57
per Maria Martí Viñolas (1910-1920). i) Pastisseria i licoreria
En aquest receptari de cuina domèstica ja publi- Per un anunci aparegut al programa que s’editava
cat que es conserva a l’Arxiu Municipal s’hi van amb motiu de la Festa Major de Cassà de la Selva
56
transcriure amb alguns comentaris 90 receptes de l’any 1927 sabem que la Confitería-Adroguería
de cuina del lloc, també d’internacional, en la qual de Vicens Adroher, del carrer dels Dolors, venia
abunden els plats variats: carns, ous i menuts, de mantega de vaca dolça i salada. A l’obrador elabo-
cacera, de peix i marisc; sopes, pastes i arrossos, raven uns “Biscuits modernistes” que desconec
postres, etc. És per aquest motiu que no ens hi en- com estaven fets i quina forma prenien.
tretindrem gaire. La seva autora i/o transcriptora La casa de Licors Pla i Surís, del carrer Ample, nú-
fou Maria Martí (1852-1946). Aquesta dona també mero 16, venia anís, rom, canya, vins, aixarops i
va recollir i transcriure receptes de plats cuinats sodes.
per minyones i altres veïnes del poble, algunes A la revista Gavarres (núm. 26, desembre de 2014),
de les quals han estat identificades. El mostrari és Pitu Basart conversa amb Narcís Dalmau, un cas-
indicatiu del que es menjava a Cassa i a la resta de sanenc hereu d’una nissaga de Mosqueroles. En
la rodalia a la primera meitat del segle XX. parlar del pare de l’entrevistat que era pastisser,
Sobre la història d’aquesta família indiana podem Dalmau comentava la popularitat dels tortells del
dir el següent: “En els anys vuitanta del segle Ram, abans de la Guerra Civil. L’entrevistat tam-
XIX, Pere Boada va marxar a Filipines i quan va bé ens dona una recepta per fer brunyols, com en
estar aposentat hi va anar la seva dona i els dos diuen a Cassà. Per cert, bunyols (significa que és
fills grans.” La família es va instal·lar a la ciutat de una pasta bonyeguda?), brunyols (en coure’ls en
Cebú. Hi tenia un magatzem de queviures. Pels l’oli queden bruns, gairebé negres?). Heus aquí un
volts de 1904 van tornar a Cassà amb una petita tema encara per dilucidar.
fortuna. Al poble edificaren la casa coneguda com “El pare ja es va casar aquí, va aprendre de pastis-
cal Filipinus, amb la façana d’estil neoclàssic i que ser i treballava sobretot per encàrrec. Pels Rams
conserva pintures en el seu interior, cantonada ca- de l’any 1936, en el llibre de la botiga hi consten
rrer del Progrés i el carrer del Molí. 2.500 tortells encomanats... Quan va esclatar la
56. VILA (2007).
57. Entrevista que Pitu Basart va fer a en Narcís Dalmau de Cassà de la Selva, un cassanenc de nissaga antiga. Gavarres, núm.
26, [Cassà de la Selva] 2014, p. 16.