Page 115 - Conferencies de l'Arxiu 2
P. 115

HOSTALS, FONDES, CUINES, DOLÇOS, LICORS, REMEIS I ARRENDAMENTS A CASSÀ DE LA SELVA  115




            -10 de març, entremesos. 3 de sarsuela, 3 brasons.  Transcric, ara i aquí, un parell de receptes que no
            -19 de marc, per 2 racions llagosta, 90 pessetes.  van ser recollides en aquell recull perquè no eren
            -11 d’abril. Casament. Pel dinar de 28 persones a   estrictament plats de cuina.
            60 pessetes a base d’entremès, arròs, pollastre, 1   Modo de salar las aceitunas
            pasta, platano, pa, vi, xampany, cafè i copa i vi [de   Se ponen ocho o nueve días en agua cambiándola
            postre]. 1.680 pessetes.                         todos los días; luego se miden las aceitunas, por
            -14 abril, 4 racions de canalons. Total 48.      cada medida de sal, nueve de aceitunas. Se cu-
            -14 abril, entremès per 3, 2 racions de vedella, 2   bren de agua y dejarlas hasta que estén a punto
            de pollastre i canalons. Total, 98.              de comer. Hay quien pone una corteza de naranja
                                                             y bien una rama [de] funoy [sic].
            -14 abril, 10 racions de canelons, 3 botelles de
            xampany.                                         Manera de hacer butifarras  magras
            -22 abril, dinar per 14 persones a base d’entremès,   - 1 kilo de carne magra.
            ous al plat i brassons rostits, 128 ptes.        - 1 kilo de pancheta [panceta]
            -22 abril, 5 racions de sarsuela, 128 ptes.      Por cada kilo de carne 22 gramos de sal y 5 gra-
                                                             mos de pimienta negra.

            h)  El receptari de can Filipinus, recollit
                                                                          57
            per Maria Martí Viñolas (1910-1920).             i) Pastisseria   i licoreria
            En aquest receptari de cuina domèstica ja publi-  Per un anunci aparegut al programa que s’editava
            cat  que es conserva a l’Arxiu Municipal s’hi van   amb motiu de la Festa Major de Cassà de la Selva
               56
            transcriure amb alguns comentaris 90 receptes    de l’any 1927 sabem que la Confitería-Adroguería
            de cuina del lloc, també d’internacional, en la qual   de Vicens Adroher, del carrer dels Dolors, venia
            abunden els plats variats: carns, ous i menuts, de   mantega de vaca dolça i salada. A l’obrador  elabo-
            cacera, de peix i marisc; sopes, pastes i arrossos,   raven uns “Biscuits modernistes” que desconec
            postres, etc. És per aquest motiu que no ens hi en-  com estaven fets i quina forma prenien.
            tretindrem gaire. La seva autora i/o transcriptora   La casa de Licors Pla i Surís, del carrer Ample, nú-
            fou Maria Martí (1852-1946). Aquesta dona també   mero 16, venia anís, rom, canya, vins, aixarops i
            va recollir  i transcriure receptes de plats cuinats   sodes.
            per  minyones i altres veïnes del poble, algunes   A la revista Gavarres (núm. 26, desembre de 2014),
            de les quals han estat identificades. El mostrari és   Pitu Basart conversa amb Narcís Dalmau, un cas-
            indicatiu del que es menjava a Cassa i a la resta de   sanenc hereu d’una nissaga de Mosqueroles. En
            la rodalia a la primera meitat del segle XX.     parlar del pare de l’entrevistat que era pastisser,
            Sobre la història d’aquesta família indiana podem   Dalmau comentava la popularitat dels tortells del
            dir el següent: “En els anys vuitanta del segle   Ram,  abans de la Guerra Civil. L’entrevistat tam-
            XIX, Pere Boada va marxar a Filipines i quan va   bé ens dona una recepta per fer brunyols, com en
            estar aposentat hi va anar la seva dona i els dos   diuen a Cassà. Per cert, bunyols (significa que és
            fills grans.” La família es va instal·lar a la ciutat de   una pasta  bonyeguda?), brunyols (en coure’ls en
            Cebú. Hi tenia un magatzem de queviures. Pels    l’oli queden bruns, gairebé negres?). Heus aquí un
            volts de 1904 van tornar a Cassà amb una petita   tema encara per  dilucidar.
            fortuna. Al poble edificaren la casa coneguda com   “El pare ja es va casar aquí, va aprendre de pastis-
            cal Filipinus, amb la façana d’estil  neoclàssic i que   ser i treballava sobretot per encàrrec. Pels Rams
            conserva pintures en el seu interior, cantonada ca-  de l’any 1936, en el llibre de la botiga hi consten
            rrer del Progrés i el carrer del Molí.           2.500 tortells encomanats... Quan va esclatar la








            56. VILA (2007).
            57.  Entrevista que Pitu Basart va fer a en Narcís Dalmau de Cassà de la Selva, un cassanenc de nissaga antiga. Gavarres, núm.
               26, [Cassà de la Selva] 2014, p. 16.
   110   111   112   113   114   115   116   117   118   119   120