Page 7 - Plecs 20. Les cuines de Cassa
P. 7
Salut i cuina S’han de prendre diàriament dos o No hem de perdre de vista les prote-
tres gots de llet o l’equivalent en ïnes. Els aliments que aporten aquests
iogurts i formatge. Els làctics són nutrients són la carn, els ous i el peix.
L’alimentació és la base per a la salut i importants perquè contenen calci i És necessari menjar dos aliments d’a-
també per al propi benestar. De la fortifiquen els ossos. quest grup al dia.
mateixa manera que menjar massa En el pic de la piràmide d’aliments hi
greix provoca excés de colesterol, no trobem els greixos, que són necessa-
menjar suficients proteïnes tampoc no ris, però no se’n pot abusar perquè VES
és sa. Per tant, l’alimentació ha de con- poden provocar problemes de salut.
sistir en una dieta equilibrada on tro- Aquests són els productes que hem
bem la quantitat adequada de tots i de consumir menys i que menys ens
cadascun dels nutrients que necessita convé d’abusar-ne.
el nostre cos per mantenir-se sa. Hem d’alimentar-nos d’una manera JO
És important que els aliments que sana, però tenir una bona alimentació
consumim siguin productes frescos i no només consisteix en això. També
de temporada, ja que amb els mètodes s’ha de tenir en compte el metabolis-
de conservació se solen perdre algu- me de cada persona, l’activitat física
nes de les propietats essencials dels que desenvolupa, l’edat, el sexe i la
aliments. fase de creixement en què es troba
Per portar una vida sana es poden cadascú.Així doncs, per a una perso-
seguir els models de la piràmide d’ali- na jove, és important menjar molts
ments que indica de manera propor- hidrats de carboni, ja que sempre està
cional la quantitat que hem de menjar en moviment. En canvi una persona PLECS
de cada aliment.Aquest cop es repre- gran s’ha d’alimentar de productes
senta amb aliments que són bàsics per que li aportin energia però que, a
una alimentació sana.Vegem un exem- més, li serveixin per tenir cura dels
ple de piràmide d’aliments: ossos... És a dir, dins de la dieta equi-
En el nivell de baix hi figuren els cereals, librada cadascú hi ha de trobar el seu
els llegums i les patates. Aquests pro- lloc.
ductes són rics en hidrats de carboni.
S’aconsella menjar un o dos plats de El treball de camp
pasta, patates, arròs o llegums al dia.
En el segon nivell hi observem les ver- El treball de camp consta d’entrevistes
dures i hortalisses. Són aliments rics i visites a les llars d’immigrants, que
en sals minerals i vitamines. Cal men- m’han servit per recollir informació,
jar un plat de verdura diari i alguna receptes i dades dels diferents països
amanida. Les verdures i les hortalisses escollits. He elaborat cadascuna de les
es caracteritzen per proveir les vita- receptes obtingudes i he calculat el
mines A i C. cost del plat.
Al mig de la piràmide d’aliments hi ha També a partir dels plats escollits de
la fruita fresca, que és rica en sals cada país, la Carolina Soto, una
minerals i vitamines. Convé menjar-ne especialista en dietes que treballa en
dues o més unitats al dia.També hi ha una farmàcia de Cassà, ha confeccio-
la llet i els derivats làctics, que són rics nat una dieta equilibrada per a una
en proteïnes, greixos i sals minerals. setmana.
7