Page 9 - Plecs 15. Menges i festes
P. 9
VOCABULARI
Algunes de les paraules utilitzades en el
receptari estan avui en desús. Passem a
detallar-ne algunes:
Almírez
Cat. Morter
Vas semiesfèric on es xafen substàncies.
Broas
Espècie de bescuit. Era un pa de farina
de blat de moro.
Desleir
Cat. Deixatar
Fer que un sòlid en contacte amb un
líquid es disgregui i s’hi mescli.
Jícara
Interior i exterior de la botiga que tenien a Filipines (Autor desconegut. Procedència: Montserrat i M.Teresa Boada) Cat. Xicra
Tassa petita utilitzada especialment per
a prendre xocolata desfeta.
Media luna
Els plats de cacera estan molt ben representats en el receptari (Autor desconegut. Procedència: Francesc Gálvez)
Cat: Mitjalluna
duïa l’any (pèsols, patates, naps, bolets, tren aquesta activitat, avui en regres- «Dicho pagés (que así llaman aquí a Eina de cuina per tallar i capolar la carn,
etc.). El xai permetia múltiples aplica- sió, molt important com a forma d’a- los labradores) me dijo que Cassà de que és una làmina que té el seu costat PLECS
cions: rostit, a la brasa, fregit, guisat limentació. Els plats amb la presència la Selva era un pueblo situado en llano,
tallant corbat enfora i està proveïda
amb la verdura del temps, en forma de de la llebre, conills i perdiu són molt con calles anchas y unas 500 casas;que d’un o dos mànecs.
costelles. Pel que fa a la cuina de la ben documentats i aconseguits. El se cogen los frutos que en Caldas, y
carn, aquesta cuina també ofereix famós “conill de bosc a la catalana”, que hay unos 80 tejedores de lino y un Pescadera
Cat. Cassola de peix
preparacions amb vedell o vedella i el aquí present, ja es troba explicat en mercado concurrido, especialmente
Estri específic per a la cocció del peix.
porc. un diccionari de cuina de mitjan segle en volatería y caza, de la que se despa-
En primer lloc volia destacar la impor- XIX, Novisimo diccionario-manual del cha casi tanta como en Santa Coloma. Petricó
Unitat de capacitat que correspon a un
tància de la cuina del porc, la presèn- arte de cocina (Barcelona, E. Pujal, Comprándola para Barcelona la com-
cia de la “manteca”, en castellà, per 1854, pàg. 47). Aquesta afició cassa- pañia que tienen allí formada para quart de litre.
damunt de l’oli, la decisiva contribució nenca per les aus i els animals de hacer este comercio algunos comer- Tartera
del llard i de la cansalada en l’elabora- caça sembla que ve de lluny. El fun- ciantes. Y hete aquí la causa de su Cat. motlle
ció de molts plats. El dia que la cuina cionari castellà Francisco de Zamora, carestía». Recipient per enfornar les tortades.
catalana, per raons dietètiques, va dei- alcalde del crim de l’audiència reial
xar de banda el greix animal, aquesta de Catalunya, que, entre 1785 i 1790, Quan a les cases l’alimentació era
va quedar greument ferida,sense voler fa una sèrie de viatges per Catalunya, molt rutinària i monòtona, de vegades
desmerèixer la cuina de l’oli d’oliva. relat conegut amb el títol de Diario hom posava a taula, un extra, l’anome-
Maria Martí combina a la perfecció de los viajes hechos en Catalunya, quan nat “platillo”, que en aquest receptari
l’oli d’oliva amb els greixos animals. visita la casa de Salvi Marquès, un pren el nom de «carne con patatas,
Generalment reserva l’oli per al peix i pagès important de Caldes, aquest li cebollas y guisantes». Les samfaines,
per als entrants. explica que a Cassà hi havia un mer- plats orbitals que giren a l’entorn del
Un altre bloc molt interessant és el cat molt proveït d’aus i de bestiar de platillo, també hi surten d’una forma o
Mitjalluna conservada per Manel Miralles.
format pels plats de cacera, que mos- caça: d’una altra. Pàgina del receptari de Maria Martí (Procedència: Montserrat Boada)
8 9
PLECS