Page 9 - Plecs 15. Menges i festes
P. 9

VOCABULARI
         Algunes de les paraules utilitzades en el
         receptari estan avui en desús. Passem a
         detallar-ne algunes:
         Almírez
         Cat. Morter
         Vas semiesfèric on es xafen substàncies.
         Broas
         Espècie de bescuit. Era un pa de farina
         de blat de moro.
         Desleir
         Cat. Deixatar
         Fer que un sòlid en contacte amb un
         líquid es disgregui i s’hi mescli.
         Jícara
 Interior i exterior de la botiga que tenien a Filipines (Autor desconegut. Procedència: Montserrat i M.Teresa Boada)  Cat. Xicra
         Tassa petita utilitzada especialment per
         a prendre xocolata desfeta.
         Media luna
                                         Els plats de cacera estan molt ben representats en el receptari (Autor desconegut. Procedència: Francesc Gálvez)
         Cat: Mitjalluna
 duïa l’any (pèsols, patates, naps, bolets,  tren aquesta activitat, avui en regres-  «Dicho pagés (que así llaman aquí a  Eina de cuina per tallar i capolar la carn,
 etc.). El xai permetia múltiples aplica-  sió, molt important com a forma d’a-  los labradores) me dijo que Cassà de  que és una làmina que té el seu costat  PLECS
 cions: rostit, a la brasa, fregit, guisat  limentació. Els plats amb la presència  la Selva era un pueblo situado en llano,
         tallant corbat enfora i està proveïda
 amb la verdura del temps, en forma de  de la llebre, conills i perdiu són molt  con calles anchas y unas 500 casas;que  d’un o dos mànecs.
 costelles. Pel que fa a la cuina de la  ben documentats i aconseguits. El  se cogen los frutos que en Caldas, y
 carn, aquesta cuina també ofereix  famós “conill de bosc a la catalana”,  que hay unos 80 tejedores de lino y un  Pescadera
         Cat. Cassola de peix
 preparacions amb vedell o vedella i el  aquí present, ja es troba explicat en  mercado concurrido, especialmente
         Estri específic per a la cocció del peix.
 porc.  un diccionari de cuina de mitjan segle  en volatería y caza, de la que se despa-
 En primer lloc volia destacar la impor-  XIX, Novisimo diccionario-manual del  cha casi tanta como en Santa Coloma.  Petricó
         Unitat de capacitat que correspon a un
 tància de la cuina del porc, la presèn-  arte de cocina (Barcelona, E. Pujal,  Comprándola para Barcelona la com-
 cia de la “manteca”, en castellà, per  1854, pàg. 47). Aquesta afició cassa-  pañia que tienen allí formada para  quart de litre.
 damunt de l’oli, la decisiva contribució  nenca per les aus i els animals de  hacer este comercio algunos comer-  Tartera
 del llard i de la cansalada en l’elabora-  caça sembla que ve de lluny. El fun-  ciantes. Y hete aquí la causa de su  Cat. motlle
 ció de molts plats. El dia que la cuina  cionari castellà Francisco de Zamora,  carestía».  Recipient per enfornar les tortades.
 catalana, per raons dietètiques, va dei-  alcalde del crim de l’audiència reial
 xar de banda el greix animal, aquesta  de Catalunya, que, entre 1785 i 1790,  Quan a les cases l’alimentació era
 va quedar greument ferida,sense voler  fa una sèrie de viatges per Catalunya,  molt rutinària i monòtona, de vegades
 desmerèixer la cuina de l’oli d’oliva.  relat conegut amb el títol de  Diario  hom posava a taula, un extra, l’anome-
 Maria Martí combina a la perfecció  de los viajes hechos en Catalunya, quan  nat “platillo”, que en aquest receptari
 l’oli d’oliva amb els greixos animals.  visita la casa de Salvi Marquès, un  pren el nom de «carne con patatas,
 Generalment reserva l’oli per al peix i  pagès important de Caldes, aquest li  cebollas y guisantes». Les samfaines,
 per als entrants.  explica que a Cassà hi havia un mer-  plats orbitals que giren a l’entorn del
 Un altre bloc molt interessant és el  cat molt proveït d’aus i de bestiar de  platillo, també hi surten d’una forma o
           Mitjalluna conservada per Manel Miralles.
 format pels plats de cacera, que mos-  caça:  d’una altra.  Pàgina del receptari de Maria Martí (Procedència: Montserrat Boada)
 8                                                                                               9



 PLECS
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14