Page 5 - Plecs 15. Menges i festes
P. 5

A l’esquerra, la Maria Martí amb el seu marit, els dos fills Emili i Pere, una cosina i una minyona, la Consuelo Burjats, fotografiats a Barcelona l’any 1905 (Autor: J.Virgili.
          Procedència: Montserrat Boada).A la dreta, l’autora del receptari, Maria Martí, amb el seu marit Pere Boada, l’any 1906 (Autor:Audouard. Procedència: Montserrat Boada)  PLECS


        E  m plau presentar-vos aquest   Ens trobem davant d’un nou aplec de  casolans quan sorgia qualsevol even-
                                         receptes, inèdit fins el dia d’avui, feliç-
           breu receptari de cuina cassa-
                                                                          tualitat. En  èpoques d’autarquia la
        nenca que ara llegireu, obra que per-  ment editades, de la vella i periclitada  gent es fabricava el sabó, el lleixiu,
        tany a la casa batejada amb el sobre-  cuina familiar, escrit sense ordre  sabia treure profit del que li oferia la
        nom de Can Filipinus de Cassà de la  previ, ni cap criteri establert pel que  naturalesa.
        Selva, mostrari de receptes de cuina  fa a l’ordenació dels plats, obra que  Moltes cases particulars tenien en un
        casolana, confegit i recollit per Maria  recull receptes diverses en castellà i  moble de la cuina o al trinxant aquests
        Martí Viñolas entre 1910 i 1920. Els  català, de cuina catalana, espanyola i  tipus de llibretes, velles agendes, on
        noms d’altres persones que s’esmen-  internacional, remeis, quan encara no  s’apuntaven receptes, quantitats, notes
        ten en els títols d’algunes composi-  s’havia interromput la transmissió  sobre mercats, preus, retalls de comp-
        cions corresponen a cuineres, minyo-  d’un saber culinari, més aviat casolà,  tabilitat domèstica, remedia varia. Tots
        nes, veïnes i familiars de les quals  que passava de mares a filles. Les  sabem que la memòria és fràgil i que
        Maria Martí recollia suggeriments,  bones mestresses de casa feien men-  cal deixar per escrit, per a un mateix i
        plats diversos, els quals ben segur  jar. Josep Pla, en recordar la seva  per a les generacions futures, constàn-
        apuntava i assajava les fórmules que  mare, Casadevall i Llac, en parlar dels  cia de certs coneixements pràctics,
        més li interessaven. A totes les cases  elements de la cuina d’abans (Darrers  abans que no es perdessin. Així per
        hi havia gent que coneixia l’ofici de  escrits, vol. 44, 1984, p. 472), comenta-  exemple, per un apunt que l’any 1900
        cuinar. Recordem que l’alimentació  va que cuinar “vol una manya indubta-  va deixar escrit Rowland Thirlmere,un
        ha estat definida com a molla real del  ble”, tot i que aparentment és la cosa  viatger anglès, de pas per Olot, sabem
        rellotge humà, sempre fou decisiva en  més senzilla del món.A la majoria de  que en una fonda olotina li van donar
        la història de qualsevol cultura.  les cases hom coneixia també remeis  per dinar una sopa, truita de fetge i

                                                                                                 5



 PLECS
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10