Page 8 - Plecs 15. Menges i festes
P. 8

VOCABULARI
                                                                                                                                Algunes de les paraules utilitzades en el
                                                                                                                                receptari estan avui en desús. Passem a
                                                                                                                                detallar-ne algunes:
                                                                                                                                Almírez
                                                                                                                                Cat. Morter
                                                                                                                                Vas semiesfèric on es xafen substàncies.
                                                                                                                                Broas
                                                                                                                                Espècie de bescuit. Era un pa de farina
                                                                                                                                de blat de moro.
                                                                                                                                Desleir
                                                                                                                                Cat. Deixatar
                                                                                                                                Fer que un sòlid en contacte amb un
                                                                                                                                líquid es disgregui i s’hi mescli.
                                                                                                                                Jícara
                                    Interior i exterior de la botiga que tenien a Filipines (Autor desconegut. Procedència: Montserrat i M.Teresa Boada)  Cat. Xicra
                                                                                                                                Tassa petita utilitzada especialment per
                                                                                                                                a prendre xocolata desfeta.
                                                                                                                                Media luna
                                                                                                                                                                Els plats de cacera estan molt ben representats en el receptari (Autor desconegut. Procedència: Francesc Gálvez)
                                                                                                                                Cat: Mitjalluna
                    duïa l’any (pèsols, patates, naps, bolets,  tren aquesta activitat, avui en regres-  «Dicho pagés (que así llaman aquí a  Eina de cuina per tallar i capolar la carn,
                    etc.). El xai permetia múltiples aplica-  sió, molt important com a forma d’a-  los labradores) me dijo que Cassà de  que és una làmina que té el seu costat                                                                     PLECS
                    cions: rostit, a la brasa, fregit, guisat  limentació. Els plats amb la presència  la Selva era un pueblo situado en llano,
                                                                                                                                tallant corbat enfora i està proveïda
                    amb la verdura del temps, en forma de  de la llebre, conills i perdiu són molt  con calles anchas y unas 500 casas;que  d’un o dos mànecs.
                    costelles. Pel que fa a la cuina de la  ben documentats i aconseguits. El  se cogen los frutos que en Caldas, y
                    carn, aquesta cuina també ofereix  famós “conill de bosc a la catalana”,  que hay unos 80 tejedores de lino y un  Pescadera
                                                                                                                                Cat. Cassola de peix
                    preparacions amb vedell o vedella i el  aquí present, ja es troba explicat en  mercado concurrido, especialmente
                                                                                                                                Estri específic per a la cocció del peix.
                    porc.                            un diccionari de cuina de mitjan segle  en volatería y caza, de la que se despa-
                    En primer lloc volia destacar la impor-  XIX, Novisimo diccionario-manual del  cha casi tanta como en Santa Coloma.  Petricó
                                                                                                                                Unitat de capacitat que correspon a un
                    tància de la cuina del porc, la presèn-  arte de cocina (Barcelona, E. Pujal,  Comprándola para Barcelona la com-
                    cia de la “manteca”, en castellà, per  1854, pàg. 47). Aquesta afició cassa-  pañia que tienen allí formada para  quart de litre.
                    damunt de l’oli, la decisiva contribució  nenca per les aus i els animals de  hacer este comercio algunos comer-  Tartera
                    del llard i de la cansalada en l’elabora-  caça sembla que ve de lluny. El fun-  ciantes. Y hete aquí la causa de su  Cat. motlle
                    ció de molts plats. El dia que la cuina  cionari castellà Francisco de Zamora,  carestía».                  Recipient per enfornar les tortades.
                    catalana, per raons dietètiques, va dei-  alcalde del crim de l’audiència reial
                    xar de banda el greix animal, aquesta  de Catalunya, que, entre 1785 i 1790,  Quan a les cases l’alimentació era
                    va quedar greument ferida,sense voler  fa una sèrie de viatges per Catalunya,  molt rutinària i monòtona, de vegades
                    desmerèixer la cuina de l’oli d’oliva.  relat conegut amb el títol de  Diario  hom posava a taula, un extra, l’anome-
                    Maria Martí combina a la perfecció  de los viajes hechos en Catalunya, quan  nat “platillo”, que en aquest receptari
                    l’oli d’oliva amb els greixos animals.  visita la casa de Salvi Marquès, un  pren el nom de «carne con patatas,
                    Generalment reserva l’oli per al peix i  pagès important de Caldes, aquest li  cebollas y guisantes». Les samfaines,
                    per als entrants.                explica que a Cassà hi havia un mer-  plats orbitals que giren a l’entorn del
                    Un altre bloc molt interessant és el  cat molt proveït d’aus i de bestiar de  platillo, també hi surten d’una forma o
                                                                                                                                  Mitjalluna conservada per Manel Miralles.
                    format pels plats de cacera, que mos-  caça:                     d’una altra.                                                                           Pàgina del receptari de Maria Martí (Procedència: Montserrat Boada)
                    8                                                                                                                                                                                                   9



  PLECS
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13