Page 4 - Plecs 15. Menges i festes
P. 4
A l’esquerra, la Maria Martí amb el seu marit, els dos fills Emili i Pere, una cosina i una minyona, la Consuelo Burjats, fotografiats a Barcelona l’any 1905 (Autor: J.Virgili.
Procedència: Montserrat Boada).A la dreta, l’autora del receptari, Maria Martí, amb el seu marit Pere Boada, l’any 1906 (Autor:Audouard. Procedència: Montserrat Boada) PLECS
E m plau presentar-vos aquest Ens trobem davant d’un nou aplec de casolans quan sorgia qualsevol even-
receptes, inèdit fins el dia d’avui, feliç-
breu receptari de cuina cassa-
tualitat. En èpoques d’autarquia la
nenca que ara llegireu, obra que per- ment editades, de la vella i periclitada gent es fabricava el sabó, el lleixiu,
tany a la casa batejada amb el sobre- cuina familiar, escrit sense ordre sabia treure profit del que li oferia la
nom de Can Filipinus de Cassà de la previ, ni cap criteri establert pel que naturalesa.
Selva, mostrari de receptes de cuina fa a l’ordenació dels plats, obra que Moltes cases particulars tenien en un
casolana, confegit i recollit per Maria recull receptes diverses en castellà i moble de la cuina o al trinxant aquests
Martí Viñolas entre 1910 i 1920. Els català, de cuina catalana, espanyola i tipus de llibretes, velles agendes, on
noms d’altres persones que s’esmen- internacional, remeis, quan encara no s’apuntaven receptes, quantitats, notes
ten en els títols d’algunes composi- s’havia interromput la transmissió sobre mercats, preus, retalls de comp-
cions corresponen a cuineres, minyo- d’un saber culinari, més aviat casolà, tabilitat domèstica, remedia varia. Tots
nes, veïnes i familiars de les quals que passava de mares a filles. Les sabem que la memòria és fràgil i que
Maria Martí recollia suggeriments, bones mestresses de casa feien men- cal deixar per escrit, per a un mateix i
plats diversos, els quals ben segur jar. Josep Pla, en recordar la seva per a les generacions futures, constàn-
apuntava i assajava les fórmules que mare, Casadevall i Llac, en parlar dels cia de certs coneixements pràctics,
més li interessaven. A totes les cases elements de la cuina d’abans (Darrers abans que no es perdessin. Així per
hi havia gent que coneixia l’ofici de escrits, vol. 44, 1984, p. 472), comenta- exemple, per un apunt que l’any 1900
cuinar. Recordem que l’alimentació va que cuinar “vol una manya indubta- va deixar escrit Rowland Thirlmere,un
ha estat definida com a molla real del ble”, tot i que aparentment és la cosa viatger anglès, de pas per Olot, sabem
rellotge humà, sempre fou decisiva en més senzilla del món.A la majoria de que en una fonda olotina li van donar
la història de qualsevol cultura. les cases hom coneixia també remeis per dinar una sopa, truita de fetge i
5
PLECS