Page 103 - Conferencies de l'Arxiu 5
P. 103

LA TRANSFORMACIÓ DEL PAISATGE DE CASSÀ AL LLARG DELS SEGLES  103











































            Figura 71. Camps de conreu al veïnat de Serinyà, amb can Domingo de la Bassa a l’esquerra i can Gai a la dreta. Al fons
            de la imatge es veu el nucli urbà de Cassà. Font: AMCS. Autor: Bon Vent Empordà (2009).



            cap. Solament hi ha unes petites peces de bosc   barreja que resulta de sembrar diverses varietats
            disperses  en  quatre  punts  al llarg  d’aquest  camí   de cereals alhora (blat i ordi, blat i sègol), cereals
            (la pineda que hi ha just al costat del pont que fa   amb lleguminoses (blat i faves) i/o cereals amb
            partió amb Campllong, el bosc de can Julià i de   farratges o farratges sols (ordi amb veça, raigràs
            casa de la Pineda, el bosc de can Brujats i el bosc   amb trèvols, etc.), que sense dubte devien afavorir
            de can Triola o can Vidal Petit). De fet, el veïnat de   un millor aprofitament dels nutrients de les terres i
            Sangosta és el veïnat de Cassà que més massa     una millor regeneració dels sòls. A més a més, es
            forestal ha perdut de tots.                      plantaven conreus d’estiu i conreus d’hivern i es
                                                             realitzaven pràctiques d’alternança de conreus i de
            1.7. Agricultura                                 descans de terres com el guaret.
            L’agricultura en època medieval era bàsicament   Amb el descobriment d’Amèrica poc a poc es van
            de subsistència i estava basada en el conreu de   anar introduint a casa nostra conreus i varietats de
            cereals (blat, ordi, civada, sègol), plantes llegumi-  productes que procedien del Nou Món, els quals
            noses (faves i pèsols) i farratges. La majoria dels   van arribar de forma molt general a finals del segle
            masos eren autosuficients i intentaven produir tot   XVIII i al llarg del segle XIX, com ara el conreu de la
            el que necessitaven.                             patata, el blat de moro, els pebrots o les tomates.
            En els documents medievals no se sol especificar   Aquetes noves varietats de conreu es plantaven
            quines són les varietats de cereals i d’altres pro-  en petits horts situats en les proximitats dels ma-
            ductes que es conreaven. Les poques mencions     sos o bé dins de les cases del poble de Cassà, i
            que hi fan referència apareixen en forma dels cen-  les trobem molt ben representades en els Amilla-
            sos que els pagesos pagaven als senyors per po-  raments de Cassà del segle XIX i en els Cadastres
            der conrear o explotar les seves terres.         del segle XX.
            D’aquesta manera trobem, per exemple, l’existèn-  Actualment, dins del terme de Cassà, l’agricultu-
            cia del blat forment i especialment el mestall, una   ra continua essent un sector o una activitat molt
   98   99   100   101   102   103   104   105   106   107   108