Page 13 - Plecs 28. Itinerari Quimic
P. 13

perquè  l’aigua  oxigenada  és  un  oxi-
                                                                          dant potent.
                                                                          Tot  seguit,  s’assequen  per  tal  que
                                                                          agafin el grau d’humitat correcte. Un
                                                                          cop secs, es passen per l’esmerilado-
                                                                          ra,  que  els  dóna  el  gruix  just. Ja  al
                                                                          final  del  procés,  se’ls  fa  un  tracta-
                                                                          ment amb silicona i parafina perquè        VES
                                                                          es  puguin  introduir  i  extreure  més
                                                                          fàcilment de les am polles.
                                                                          Al final, s’envasen en bos ses d’alumi-
                                                                          ni  de  50  taps,  on  es  fa  el  buit  per
                                                                          treure l’ai re i s’hi posa una atmosfe-    JO
                                                                          ra  d’SO2,  que  és  un  protector  anti-
                                                                          sèptic per tal que no hi creixin fongs
                                                                          ni bacteris durant el transport.

                                                                          Control de qualitat

                                                                          Es  fa  un  mostratge  de  cada  remesa
                                                                          de taps i es porta al laboratori per tal
                                                                          de fer-ne el control de qualitat:
                            Panna de suro perforada (Albert Viñas)
                                                                          Amb una màquina, es mira el pes, les                PLECS
                                                                          mides i la humitat del mostratge.
        Durabilitat  (perquè  la  suberina  és  La segona bullida es fa a la fàbrica i té  Una  altra  prova  consisteix  a  deixar
        una matèria molt difícil de degradar).  l’objectiu de deixar el suro llest (net  els  taps  amb  aigua  durant  un  dia,  i
        Com  a  curiositat,  el  suro  va  ser  el  i amb el grau d’humitat adequat) per  després mirar el color, l’olor i el gust
        primer  material  observat  amb  un  extreure’n  els  taps.  A  més,  per  la  de l’aigua, i amb això es pot deter mi -
        microscopi  òptic.  Ho  va  fer  Robert  xemeneia  de  la  màquina  surten  els  nar si s’han eliminat bé els volà tils a
        Hooke l’any 1665, en què va obser-  volàtils i el suro queda més inert per  la  segona  bullida  i  si  el  trac tament
                                              1
        var un tall fi de suro amb el micros-  tal que no alteri les característiques  amb  aigua  oxigenada  ha  funcionat
        copi  que  acabava  d’in ven tar. Sens  del vi.                   correctament.
        dubte, les propie tats físiques del suro  La màquina que fa la primera tria dels  També es fan proves per mesurar la
        li van permetre de fer-ne un tall prou  taps extrets està programada per fer-  força que s’ha de fer per extreure el
        fi, però a l’hora prou consistent, per  ne 4 grups de qualitat: despreciables,  tap de l’ampolla. Cada client vol una
        poder-lo  manipular  amb  la  facilitat  dolents,  mitjans  i  bons.  Funciona  força  d’extracció  diferent,  i  això  es
        requerida per fer una bona observa-  informàticament  després  d’haver-li  pot canviar amb el tractament que es
        ció microscòpica.                introduït  (“ensenyat”)  un  model  de  fa de silicona i parafina.
                                         cada tipus de tap.               També  es  fan  cultius  en  plaques  de
        Física i química                 El segon rentat amb aigua, aigua oxi-  petri per tal de mirar la quantitat de
                                         genada (H 2O 2) i un catalitzador es fa  microorganismes  que  porten  els
        La primera bullida, la fan en el punt  en uns bombos, on caben 40.000 taps  taps.
        d’origen del suro. Serveix per aplanar  de cop. S’hi posa només la quantitat
        les  pannes  i  per  fer-ne  fardells  que  d’aigua  i  d’aigua  oxigenada  que  pot
        faciliten el transport fins a la fàbrica.  absorbir el tap. El suro es blanqueja

                                                                                             13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18