Page 14 - Plecs 4. Adeu, botiga, adeu
P. 14
6 botigues -una de comestibles, venedor de carn, un farmacèutic, Tipologia de les botigues
una carnisseria, un sastre, un es- un sastre i un forn de pa-o
En el quadre que inserim a la pàgina
pardenyer, un confiter i un calde-
En el quadre d'evolució del nombre 17,sobre la tipologia de les botigues
rer-.AI carrer de les Mesures -ac-
de comerços en alguns carrers, a la veiem l'evolució del contingut dels
tual carrer de Joan Gener- hi ha-
pàgina 16, ens podem adonar més establiments al llarg de les dècades.
via 10 botigues -un carnisser, una
concretament de la distribució i l'e- El salt de quasi per tres observable
botiga de queviures, un sastre, un volució de la quantitat de botigues. en les tendes de comestibles en el
estorer, dos forns de pa, dos bas- S'ha de tenir en compte que hi canvi del segle XIX al XX no pot
ters, un espardenyer i un sabater-o manquen algun tipus com els es- atribuir-se tant a un augment de-
AI carrer de la Mel n'hi havia 5 tancs, tendes que no apareixen en mogràfic significatiu, sinó a una di-
-una de queviures, dues d'oli, sabó les matrícules industrials, atès que versificació del mercat, característi-
i vinagre, un sabater i una de cami- la venda dels tabacs s'acollien a un ca que podríem atribuir també a la
soles-. A la plaça Petita n'hi havia altre règim d'impostos, en ser un venda de roba, i a la regularització
7, de botigues -un sastre, una monopoli que es venia per mitja de botigues existents, als nous im-
adrogueria, un forn de pa, una de d'expenedories. Concretament a postos locals. Durant les primeres
comestibles, una ferreteria, una Cassà de la Selva hi havia l'any 1915 dècades del segle XX trobem dife-
merceria, una de carns fresques-o tres estancs:un a la plaça del Muni-
rents denominacions dels establi-
AI carrer Bonaire -actual carrer cipi -actual JacintVerdaguer-,un al- ments que podien vendre més o
de Reverend Gabriel Garcia- n'hi tre al carrer dels Dolors i un tercer
menys el mateix -adrogueria, pesca
havia 6 -una de comestibles, un de a la plaça de la Coma.
salada, comestibles, venda d'oli i sa-
bó, venda d'oli i vinagre- a part d'al-
tres tipus de comerços que també
podien vendre comestibles, com fle-
ques, pastisseries, etcètera. Real-
ment, els productes de primera ne-
cessitat, per beure i menjar, es po-
dien trobar en pràcticament totes
les botigues. D'altra banda, també
era molt freqüent compaginar dues
activitats totalment diferents. Sem-
pre s'ha parlat dels músics que
exercien de sabaters, barbers i ta-
pers, però hi havia altres professio-
nals que practicaven més d'una acti-
vitat en el mateix establiment o en
llocs molt propers. Qui estava a cà-
rrec de can Germà feia de barber i
a més venia i arreglava rellotges.A
can Quildo, carnisseria al carrer de
les Mesures,mentre la dona despat-
LaVespa, com el Sis-cents, forenmarques de vehicles que van assenyalar una etapa moltconcreta de la historia.
(AMeS/Programa de la Festa Major de l'any 1959). xava l'home feia de representant de