Page 3 - Descobrim 22
P. 3

L’aventura d’uns cassanencs, embrió



 Nissagues   de la indústria tapera portuguesa

 cassanenques,
 un record que
 Mentre que a Catalunya ja   La indústria surera de l’Azaruja actual
 perdura  s’elaboraven taps des de la
 segona meitat del s. XVIII,   Han passat uns 180 anys des de l’arribada
 Caldria encara aprofundir   principalment per cobrir la   dels catalans a Azaruja i la situació ha canviat
 molt més en com es va produir   demanda dels primers vins   radicalment. Els catalans de 1845 aportaren
 aquest transvasament de pro-  embotellats i escumosos   al món surer portuguès la nostra tècnica
 fessionals del suro de la nostra   francesos, a Portugal, tot i   manual de fabricar taps, amb l’aprofitament
 zona cap a l’Alentejo. En tot   comptar amb una presència   màxim, que incidia en la rendibilitat global
 cas, però, tenim un estudi ge-  encara més important de   de les partides de suro. Aquesta manera de
 nealògic molt detallat fet per   suredes, no eren explotades   fabricar taps es va mantenir fins a finals del
 Pedro Amaral de Carvalho   en aquest sentit i el suro   segle XX, quan a la resta de la península
 que ens dona moltes pistes   únicament s’utilitzava per a   la industrialització i la mecanització ja
 respecte a això Així doncs,   atuells domèstics.  s’imposaven.
 per aquest treball tenim notí-  Va ser un anglès, Thomas   Aquells primers emigrants arribats a Azaruja
 cia d’un total de 37 persones   Reynolds, qui hi va veure   tenien per tot equipament les ganivetes, la
 procedents de Catalunya,   l’oportunitat, de manera   seu embolicada en un paper vell de diari, la   La linguniça, un embotit portuguès d’arrels catalanes.
 de les quals prop de la mei-  que el 1844 va fundar una   cadira i el tinard i la clàvia. El seu patrimoni
 tat eren de Cassà, seguit de   fàbrica de taps a Estremoz   veritable era la tècnica de fabricació. Avui res
 Sant Feliu de Guíxols. Alguns   i l’any següent a la veïna   queda d’aquell món. Primer la mecanització   Gastronomia catalano-
 eren nois joves, però d’altres   localitat d’Azaruja. Per tal   i després l’automatització i la informatització
 hi anaren en parella o amb   de formar els operaris va   El suro ha marcat el destí de moltes famílies. A la imatge, descendents de la  del treball han canviat els sistemes productius.   alentejana
 família. Els cognoms referits al   contractar un taper d’arrels    família Sureda-Gruart de Cassà (Maria Rosa do Carmo i el seu germà) amb   El nucli empresarial s’ha desplaçat al nord
 nostre poble que hi apareixen   bisbalenques, Andreu Camps,  la seva àvia i una altra nena. A l’altra foto, traginant el suro en carro a Azaruja.  de Portugal, a la zona de Porto i en menys
 són: Bosch, Prats, Gruart, Ma-  que al seu torn va atraure   mesura als voltants de Montijo, i ha deixat   Quan es treballava a mà i la mecanització a la indústria surera
 lavila, Vilallonga, Marull, Salla   una munió de tapers de la seva zona d’origen per   dels catedràtics extremenys Santiago Zapata o   regions com l’Alentejo com a zones de producció de   encara estava per arribar, l’art de la ganiveta i el llescar era
 Vall·llovera, Mestres, Pascual,   tal de fer un bon planter que servís per ensenyar els   F. Manuel Parejo. El treball del suro s’expandeix a   matèria primera i intermèdia.  un savi ofici ben valorat. Aquests obrers artesanals treballaven
 Sureda, Trias o Vilaret. Alguns   obrers locals. Gent que dominaven l’art tradicional   partir de la segona meitat del XIX i, especialment a   El 2023 Azaruja compta amb una empresa de   el temps just per guanyar-se el sou i poder disfrutar d’altres
 d’aquests cognoms els trobem   del carrac i de fer el tap a ganivet fix, en un moment  partir del s. XX per tot Portugal, fins a esdevenir un   referència, Granaz “Granuladora de Cortiça de   plaers, sobretot a taula. Molts d’ells eren bons cuiners que
 encara entre nosaltres, men-  en què ja començaven a aparèixer les garlopes. De   sector prioritari del país.  Azaruja” que és l’única empresa surera important   preparaven plats excel·lents tot aprofitant els productes de
 tre que d’altres, com Malavila   tota manera aquella tècnica primigènia, amb una   I aquells joves i famílies que es van quedar allà   de la població, que transforma el suro rebuig en   proximitat: cargols, estofats de llebre, granotes, bolets, civet de
 o Vilaret, ens evoquen perso-  mà d’obra barata, permetia un millor aprofitament   van acabar creant una comunitat important,   granulat per a la posterior fabricació d’aglomerats   senglar, reientincs de ballesta. Per al dia a dia, escudella i carn
 natges importants de la nos-  del suro.  especialment a Azaruja (on van anar a parar   destinats a taps de vi o escumós i decoració. La resta   d’olla, matança del porc a l’hivern, bunyols de quaresma i rostit
 tra vila amb els quals guarden   Així doncs, a partir d’aquell moment hi va haver   la major part de cassanencs), creuant els vincles   d’empreses són preparadores de suro en planxa, per   per la festa major.
 probablement relació: el pri-  almenys cap a una quarantena de tapers catalans   familiars i mantenint l’arrel de catalanitat fins al punt   subministrar els grans fabricants de taps del nord.  Quan una quarantena de tapers catalans, molts d’ells de
 mer taper esmentat, Francesc   que van arribar a l’Alentejo: Èvora, Estremoz o   de ser anomenada la pedania de 1.000 habitants   Cassà de la Selva van arribar a Azaruja, la tradició culinària
 Malavila, o l’insigne pedagog   Azaruja, sols o amb les seves famílies. I resulta que   “aldeia dos catalães”. I és que hi van fer molt   Xavier Albertí  apresa des de casa va seguir el seu camí i molts d’aquests
 Josep Vilaret.   del lloc on més en procedien era de Cassà, que   forat ja que, amb el seu caràcter emprenedor, ells   plats que es cuinaven a les llars s’han conservat fins a dia
 Podem dir que hi va haver un   era aleshores una de les tres principals localitats   mateixos o els descendents d’aquells que havien   d’avui. Fins i tot alguns ja formen part d’aquesta cuina catalana
 transvasament  de  l’àrea  ga-  productores, juntament amb Palafrugell i Sant Feliu.   estat empleats de Reynolds van acabar creant   Alentejana.
 varrenca cap a la regió de   Pensem que en aquella època pràcticament tot el   importants fàbriques de suro a la comarca, com   La cuina del bacallà és molt típica a Portugal, i hi podem trobar
 l’Alentejo que va tenir com a   tap de suro mundial era produït a Girona i, en els   és el cas dels Llach o Albertí.  el bacalhau de alho-e-óleo  (bacallà a l’allioli), incorporant un
 nuclis principals a una banda   municipis citats, era el sector hegemònic.   Va ser una sort de conèixer de primera mà   ingredient molt nostre a un producte bàsic en la cuina del país.
 Cassà i a l’altra Azaruja.  Aquests cassanencs, doncs, amb d’altres de viles   aquest episodi tan poc conegut per nosaltres,   En cercles més íntims i amb parentiu d’aquella immigració es
 I a Azaruja, els seus descen-  taperes com Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell,   a través de la Maria do Carmo Duque i João   continua amb la tradició de la gastronomia catalana. I on és
 dents,  malgrat  haver  perdut   Calonge o Agullana, així com amb gent procedent   Paulo Girbal, que fa un temps van visitar el   molt present és en els embotits, productes derivats del porc
 en moltes ocasions el cognom,   d’Extremadura que havien començat recentment la   nostre poble. És aquesta una part ben pintoresca   com la linguniça, botifarres de carn crua, de perol i la botifarra
 mantenen la memòria del seu   industrialització, van ser el pòsit de l’avui destacada   de la rica història del suro, que entronca el   de sangue. L’escudelha també forma part d’aquesta cuina
 origen català, com es va cons-  indústria surera portuguesa.  nostre municipi amb una localitat portuguesa i   conservada, així com les truites de faves tendres. Els bolets
 tatar en el magnífic reportat-  Així ho confirmen les tesis de diversos estudiosos com   qui sap si més enllà, ja que és sabut que Thomas   són acompanyants en alguns guisats i en la part més dolça hi
 ge de M. R. do Carmo “As-  els catalans Jordi Nadal i Pere Sala en el seu treball   Reynolds jr. va contractar també catalans per   trobem els roscos de Quaresma.
 cendência catalã. Contributo   “la contribució catalana al desenvolupament de la   fer taps directament a destí, a la fàbrica que va
 positivo de uma immigração”.  indústria surera portugesa” o, en dates més recents,   fundar a Londres.  Joaquim Cadanet Artigas
   1   2   3   4