Page 2 - Descobrim 22
P. 2

L’aventura d’uns cassanencs, embrió



          Nissagues                   de la indústria tapera portuguesa

          cassanenques,

          un record que
                                     Mentre que a Catalunya ja                                                                          La indústria surera de l’Azaruja actual
          perdura                    s’elaboraven taps des de la
                                     segona meitat del s. XVIII,                                                                        Han passat uns 180 anys des de l’arribada
         Caldria encara aprofundir   principalment per cobrir la                                                                        dels catalans a Azaruja i la situació ha canviat
         molt més en com es va produir   demanda dels primers vins                                                                      radicalment. Els catalans de 1845 aportaren
         aquest transvasament de pro-  embotellats i escumosos                                                                          al món surer portuguès la nostra tècnica
         fessionals del suro de la nostra   francesos, a Portugal, tot i                                                                manual de fabricar taps, amb l’aprofitament
         zona cap a l’Alentejo. En tot   comptar amb una presència                                                                      màxim, que incidia en la rendibilitat global
         cas, però, tenim un estudi ge-  encara més important de                                                                        de les partides de suro. Aquesta manera de
         nealògic molt detallat fet per   suredes, no eren explotades                                                                   fabricar taps es va mantenir fins a finals del
         Pedro Amaral de Carvalho    en aquest sentit i el suro                                                                         segle XX, quan a la resta de la península
         que ens dona moltes pistes   únicament s’utilitzava per a                                                                      la industrialització i la mecanització ja
         respecte a això Així doncs,   atuells domèstics.                                                                               s’imposaven.
         per aquest treball tenim notí-  Va ser un anglès, Thomas                                                                       Aquells primers emigrants arribats a Azaruja
         cia d’un total de 37 persones   Reynolds, qui hi va veure                                                                      tenien per tot equipament les ganivetes, la
         procedents de Catalunya,    l’oportunitat, de manera                                                                           seu embolicada en un paper vell de diari, la   La linguniça, un embotit portuguès d’arrels catalanes.
         de les quals prop de la mei-  que el 1844 va fundar una                                                                        cadira i el tinard i la clàvia. El seu patrimoni
         tat eren de Cassà, seguit de   fàbrica de taps a Estremoz                                                                      veritable era la tècnica de fabricació. Avui res
         Sant Feliu de Guíxols. Alguns   i l’any següent a la veïna                                                                     queda d’aquell món. Primer la mecanització   Gastronomia catalano-
         eren nois joves, però d’altres   localitat d’Azaruja. Per tal                                                                  i després l’automatització i la informatització
         hi anaren en parella o amb   de formar els operaris va   El suro ha marcat el destí de moltes famílies. A la imatge, descendents de la  del treball han canviat els sistemes productius.   alentejana
         família. Els cognoms referits al   contractar un taper d’arrels    família Sureda-Gruart de Cassà (Maria Rosa do Carmo i el seu germà) amb   El nucli empresarial s’ha desplaçat al nord
         nostre poble que hi apareixen   bisbalenques, Andreu Camps,  la seva àvia i una altra nena. A l’altra foto, traginant el suro en carro a Azaruja.  de Portugal, a la zona de Porto i en menys
         són: Bosch, Prats, Gruart, Ma-  que al seu torn va atraure                                                                     mesura als voltants de Montijo, i ha deixat   Quan es treballava a mà i la mecanització a la indústria surera
         lavila, Vilallonga, Marull, Salla   una munió de tapers de la seva zona d’origen per   dels catedràtics extremenys Santiago Zapata o   regions com l’Alentejo com a zones de producció de   encara estava per arribar, l’art de la ganiveta i el llescar era
         Vall·llovera, Mestres, Pascual,   tal de fer un bon planter que servís per ensenyar els   F. Manuel Parejo. El treball del suro s’expandeix a   matèria primera i intermèdia.  un savi ofici ben valorat. Aquests obrers artesanals treballaven
         Sureda, Trias o Vilaret. Alguns   obrers locals. Gent que dominaven l’art tradicional   partir de la segona meitat del XIX i, especialment a   El 2023 Azaruja compta amb una empresa de   el temps just per guanyar-se el sou i poder disfrutar d’altres
         d’aquests cognoms els trobem   del carrac i de fer el tap a ganivet fix, en un moment  partir del s. XX per tot Portugal, fins a esdevenir un   referència, Granaz “Granuladora de Cortiça de   plaers, sobretot a taula. Molts d’ells eren bons cuiners que
         encara entre nosaltres, men-  en què ja començaven a aparèixer les garlopes. De   sector prioritari del país.            Azaruja” que és l’única empresa surera important   preparaven plats excel·lents tot aprofitant els productes de
         tre que d’altres, com Malavila   tota manera aquella tècnica primigènia, amb una   I aquells joves i famílies que es van quedar allà   de la població, que transforma el suro rebuig en   proximitat: cargols, estofats de llebre, granotes, bolets, civet de
         o Vilaret, ens evoquen perso-  mà d’obra barata, permetia un millor aprofitament   van acabar creant una comunitat important,   granulat per a la posterior fabricació d’aglomerats   senglar, reientincs de ballesta. Per al dia a dia, escudella i carn
         natges importants de la nos-  del suro.                                    especialment a Azaruja (on van anar a parar   destinats a taps de vi o escumós i decoració. La resta   d’olla, matança del porc a l’hivern, bunyols de quaresma i rostit
         tra vila amb els quals guarden   Així doncs, a partir d’aquell moment hi va haver   la major part de cassanencs), creuant els vincles   d’empreses són preparadores de suro en planxa, per   per la festa major.
         probablement relació: el pri-  almenys cap a una quarantena de tapers catalans   familiars i mantenint l’arrel de catalanitat fins al punt   subministrar els grans fabricants de taps del nord.  Quan una quarantena de tapers catalans, molts d’ells de
         mer taper esmentat, Francesc   que van arribar a l’Alentejo: Èvora, Estremoz o   de ser anomenada la pedania de 1.000 habitants                                          Cassà de la Selva van arribar a Azaruja, la tradició culinària
         Malavila, o l’insigne pedagog   Azaruja, sols o amb les seves famílies. I resulta que   “aldeia dos catalães”. I és que hi van fer molt                Xavier Albertí    apresa des de casa va seguir el seu camí i molts d’aquests
         Josep Vilaret.              del lloc on més en procedien era de Cassà, que   forat ja que, amb el seu caràcter emprenedor, ells                                          plats que es cuinaven a les llars s’han conservat fins a dia
         Podem dir que hi va haver un   era aleshores una de les tres principals localitats   mateixos o els descendents d’aquells que havien                                     d’avui. Fins i tot alguns ja formen part d’aquesta cuina catalana
         transvasament  de  l’àrea  ga-  productores, juntament amb Palafrugell i Sant Feliu.   estat empleats de Reynolds van acabar creant                                      Alentejana.
         varrenca cap a la regió de   Pensem que en aquella època pràcticament tot el   importants fàbriques de suro a la comarca, com                                            La cuina del bacallà és molt típica a Portugal, i hi podem trobar
         l’Alentejo que va tenir com a   tap de suro mundial era produït a Girona i, en els   és el cas dels Llach o Albertí.                                                     el bacalhau de alho-e-óleo  (bacallà a l’allioli), incorporant un
         nuclis principals a una banda   municipis citats, era el sector hegemònic.   Va ser una sort de conèixer de primera mà                                                   ingredient molt nostre a un producte bàsic en la cuina del país.
         Cassà i a l’altra Azaruja.  Aquests cassanencs, doncs, amb d’altres de viles   aquest episodi tan poc conegut per nosaltres,                                             En cercles més íntims i amb parentiu d’aquella immigració es
         I a Azaruja, els seus descen-  taperes com Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell,   a través de la Maria do Carmo Duque i João                                              continua amb la tradició de la gastronomia catalana. I on és
         dents,  malgrat  haver  perdut   Calonge o Agullana, així com amb gent procedent   Paulo Girbal, que fa un temps van visitar el                                          molt present és en els embotits, productes derivats del porc
         en moltes ocasions el cognom,   d’Extremadura que havien començat recentment la   nostre poble. És aquesta una part ben pintoresca                                       com la linguniça, botifarres de carn crua, de perol i la botifarra
         mantenen la memòria del seu   industrialització, van ser el pòsit de l’avui destacada   de la rica història del suro, que entronca el                                    de sangue. L’escudelha també forma part d’aquesta cuina
         origen català, com es va cons-  indústria surera portuguesa.               nostre municipi amb una localitat portuguesa i                                                conservada, així com les truites de faves tendres. Els bolets
         tatar en el magnífic reportat-  Així ho confirmen les tesis de diversos estudiosos com   qui sap si més enllà, ja que és sabut que Thomas                                són acompanyants en alguns guisats i en la part més dolça hi
         ge de M. R. do Carmo “As-   els catalans Jordi Nadal i Pere Sala en el seu treball   Reynolds jr. va contractar també catalans per                                       trobem els roscos de Quaresma.
         cendência catalã. Contributo   “la contribució catalana al desenvolupament de la   fer taps directament a destí, a la fàbrica que va
         positivo de uma immigração”.  indústria surera portugesa” o, en dates més recents,   fundar a Londres.                                                                                              Joaquim Cadanet Artigas
   1   2   3   4