Page 160 - Conferencies de l'Arxiu 5
P. 160

160





                                     2                         Más lo que el cassanense vulgar y corriente, y digámos-
                                                                 lo, mal pensado, ha supuesto, al ver la prisa que se
               Segle XIX                                         daban a deteriorar la fachada, es que al ver publicados
                                                                 los reportajes y noticias a ella referidos, los promoto-
               Recepta de Menjar blanc que està transcrita en una lli-
               breta de secrets, remeis, cuina i rebosteria que que es   res han tenido miedo. Miedo, digamos a la posibili-
               va realitzar a mitjans del segle XIX.             dad de que se levantara un estado de opinión, que el
                                                                 tiempo le diera cuerpo, y que, alentado, pudiera crear
               AMCS. Fons Frigola. Codi Unitat 406               problemas.
                                                               Así que duda cabe, han resuelto de golpe el asunto. Si
               Per fer menja blanch, o mató de monjo de metllas.
                                                                 la fachada era el motivo, destrozándola desaparece.
               Per fer menja blanch pendras per cada lliura de metllas   Porque, que conste, lo primero que hicieron fue quitar
                 (sens torrar) mitx cuart de cañella             todo cuanto daba carácter, vista y ornato a la misma.
               d’Olanda, una lliura y mitja de sucra blanch, mitja lliura   Quizá un profesional dirá, que por aquí se debía empe-
                 de mido, dos porrons d’aigua y una              zar. Es possible. Más la impresión que se ha captado,
               poca d’esclova de llimona picada junt ab la metlla: tot   es la que intentamos reflejar.
                 aixo picat y colat ab un sadas y despues se posa al   Y otra cosa; si realmente la fachada valia la pena, ¿quién
                 foch y sempre remanant hasta que tinga un poch mes   mejor que una Caja de Ahorros Provincial para con-
                 de pun que la crema y luego se posa a la plata que ha   servarla y ensalzarla?
                 d’anar a taula.
                                                               ¿Quién más ideal que ellos...?»
               Mes clar: per fer un plat de menja blanch pendras 3 onsas   AMCS. Hemeroteca. LLumiguia núm. 291, p. 2
                 de metllas sens torrar, las posaras dins un ansat ab
                 aigua, y lo posaras al foch, fins que la aigua sia calenta
                 o fins que las metllas se pelian. Peladas las metllas, las          4
                 picaras en lo morte y ab elles y picaras una xica d’es-
                 clova de llimona (advertim que las metllas han de ser   1969
                 molt picades) esta pasta la posaras dins una plata, pen-  Full de la sol·licitud de baixa del padró de la família Vi-
                 dras mitx porro d’aigua, ab esta aigua hi dexataras una   llodres del municipi d’Antequera i sol·licitud de l’alta al
                 onsa y mitja de mido, se tirara lo mido y la aigua restant   padró de Cassà de la Selva.
                 a la plata y despues se tirara en dita plat 4 onsas y   AMCS. Fons Ajuntament
                 mitja de sucra blanch y ben remenat perque lo sucra se
                 fonguia : despues tot aixo barrejat se pasa ab un sedas
                 petit en una altre plata, y lo que cueda en lo sedas se
                 llensa, ó sen fa arros ametllat ó lo que sen vol ; colat
                 que es aquell such se posa al foch en un fogo, y si
                 posa un cano de cañella y se va remanant continuamet,
                 perque no se agafia o no se torria, y cuant te un poch
                 mes de pun que la crema, se trau la cañella, y se posa
                 lo menja blanch en lo plat que ha d’anar á taula, y cuant
                 es hora se porta á taula y es bo.
               Nota: si sen vol fer mes, se van multiplicant las cuantitats.
               Nota: lo menja blanch comunament se fa un dia per altre.


                                     3

               1974, desembre
               Sota el pseudònim Mirón a la revista local Llumiguia es
               varen publicar alguns articles crítics amb l’enderroca-
               ment de l’edifici de can Menna del carrer Major.
               AMCS. Hemeroteca. Llumiguia

               «Qué prisa». «La prensa provincial, y aún regional, al
                 meter sus narices en ese asunto del derribo de “Can
                 Menna”, cuya fachada podía ser, y era segurament,
                 de estilo modernista, ha precipitado lo que sin duda
                 debía igualmente de ocurrir: su desaparición.
   155   156   157   158   159   160   161   162   163   164   165