Page 3 - Descobrim 23
P. 3

Anisats Duran, la destil·leria de Cassà



 Ginebra Rodà                                              Licors Pla & Surís, una vida

 1890  L’origen d’Anisats Duran l’hem de buscar als anys vint
 del segle passat. Els precedents de l’activitat d’aquesta   efímera i poc coneguda
 empresa es troben en la destil·lació rudimentària de
 La família Rodà s’instal·la a   vi que feia el botiguer Narcís Duran i Carbó al carrer   A partir de la troballa
 Cassà el 1854, procedent de   Raval, cantonada amb el carrer del Pont. A finals dels   d’una etiqueta de Licors
 Camprodon, coincidint amb   anys vint es va fundar Anisats Duran. En Narcís Duran va   Pla & Surís, s’enceta una
 el gran creixement del nostre   anar a Cuba a aprendre els secrets sobre la destil·lació i   investigació sobre els seus
 poble gràcies a la indústria   la fabricació de licors, a la tornada va muntar el negoci,   orígens. La troballa la
 surera i amb l’estada a Cassà   però la guerra va estroncar aquests inicis.  realitza en Jordi Costart,
 com a Domer (1841-1845)   Per tal que el poble de Cassà no es quedés sense els   net de Fina Surís, filla de
 de Paladí Rodà, oncle de   productes bàsics durant el conflicte, es bescanviaven   Joan Surís i Casas, en els
 Domingo Rodà Camps (1826-  amb la Catalunya del Nord manufactures que el poble   arxius de la seva àvia Fina,
 1892). Aquest és el primer de   produïa, bàsicament taps de suro, per aliments. En Narcís   desapareguda el 2020, a
 la família a instal·lar-se.  Duran, junt amb l’Eugeni Domingo, transportista, en un   l’edat de 92 anys.
 Al carrer del Molí, núm.   viatge al Voló l’any 1937 van portar taps a l’empresa   Alhora ens desperta gran
 3, obre un café i local   d’en Modest Sabater, originari de Cassà, per aconseguir   curiositat atès que cap
 d’esbarjo anomenat “Cercle   queviures. Arribats a la població d’Orriols, els membres   familiar ni tampoc cap
 els Catòlics”. El seu fill Salvi   del comitè van assassinar en Narcís Durán d’un tret de   amistat ni veí que hi podés
 Rodà Cassañes (1860-  fusell, era el 6 de maig de 1937. L’Eugeni Domingo va   tenir certa relació n’havia
 1924) continua el negoci   poder escapar i fugir.         tingut notícia. S’inicia
 familiar, combinant l’hosteleria   En Josep Maria Duran, germà d’en Narcís, es trobava   la investigació cercant
 amb la música, va ser 20   als Estats Units. Hi havia anat de molt jovenet, havia fet   En Benet i en Tiago portant el camió d’Anisats Duran el dia de la benedicció de  Sant Cristòfol a mitjans   als arxius municipals la
 anys subdirector de l’Orfeó   contactes amb la família Torres, elaboradors de vins, i més  del segle XX, passant per davant de l’antiga fonda El Recreo i Can Trinxeria. Fons: Josefa Duran.  matrícula de l’empresa. És
 Catalunya, i també s’inicia en   tard amb els Jubert, empresaris del suro. Aquest fet va fer   a l’any 1926 que figura
 la fabricació d’aglomerats de   que treballés com a representant buscant clients per a les   en el llibre d’altes de l’Ajuntament de Cassà de la Selva.
 suro.  empreses Armstrong de Palafrugell i Reliable de Cassà,   Un gran anunci publicitari, a la paret del camp de futbol   En el padró de Cassà de la Selva de 1928, consten al carrer
 El 1900 en Salvi Rodà   venent aglomerats de suro que es feien servir per aïllar els   que donava a la Rambla, fet per en Francesc Ragolta va   Ample, 15 i 17 (en l’actualitat és el núm. 21 i 23) a més d’en
 comença un llibre de   vagons frigorífics que havien de transportar carn.   estar vistent durant molts anys. S’hi llegia “Aromes de la   Estomacal Bonet  Joan Surís i Casas, les seves germanes Rosa i Agnès, solteres, i
 memòries; d’aquests escrits   Després dels tràgics fets succeïts, la família li va demanar   Selva”, avui aquell gran mural ha desaparegut.  Els orígens de la família Bonet els trobem   la seva esposa Salvadora Ripoll. Tot i que els orígens familiars
 en surt la FÓRMULA DE FER   a en Josep Maria que tornés per fer-se càrrec del   L’elaboració de la major part dels productes es feia   a Sant Feliu de Guíxols; Domingo Bonet   dels Surís Casas estan lligats a Sant Feliu de Guíxols i Romanyà
 GINEBRA que és la següent:  negoci. A partir d’aquell moment, sobre l’any 1940,   d’una manera molt artesanal; la ratafia, per exemple, es   en va ser el fundador a l’any 1862. Va   de la Selva. En Joan havia nascut a Barcelona, i havia estudiat
 En un alambí de 45 litres   l’empresa passa a anomenar-se Destilerías de Anisados   feia amb nous que s’escampaven pel pati de l’empresa   elaborar tot tipus de licors fins que va   dret, encara que no ens consta que exercís d’advocat.
 (més/menys), s’introdueixen   i Licores, Suc. de N. Durán. Llavors va viure l’etapa més   i s’aixafaven amb un mall de fusta, les essències es   trobar la fórmula d’un licor que. venut a   Al núm.16, hi consta en Manel Pla i Mir, vidu, de 26 anys, de
 14 porrons (un porró són uns   brillant de la seva història, que amb una forta expansió,   compraven a l’empresa Lucta i al licor Aromes de la   granel, va tenir molt bona acceptació. Li   professió comerç. No sabem a quina casa actual correspon,
 0,94 litres) d’esperit de vi de   ampliació i modernització es convertirà progressivament   Selva hi entraven més de 60 plantes. També com a   va posar el nom d’Estomacal Bonet.  però sí que podem veure que a l’etiqueta coincideix amb
 40 graus, es piquen 12 baies   en una empresa de referència dels destil·lats de Cassà i   anècdota, als anys 40 del segle passat i a conseqüència   Va ser el seu fill, Ramon Bonet, qui va co-  l’adreça de l’escriptori de l’empresa. També constatar que
 de ginebró, cinc unces de   província.  de les restriccions alimentàries, en el Conyac Buena Ley   mercialitzar el producte, embotellant-lo   l’etiqueta ens referencia la fàbrica (?) al núm. 41 del mateix
 flor d’anís, cinc unces de lliri   Es comencen a etiquetar i embotellar els productes   com a colorant es feia servir sucre cremat i quan aquest   per evitar fraus i adulteracions. A partir   carrer. Tot fa pensar que era al final del carrer Ample, baixant
 de Florència, dues unces de   que fins llavors comercialitzaven a granel. Dels licors   faltava es recorria a la mel per donar-li el color adequat.   de llavors la qualitat d’aquest licor es   a mà esquerra. De fet en aquest indret, i des de 1928, hi ha
 nou moscada, tres unces de   més antics, la seva ratafia va tenir molta acceptació a   Més tard amb altres industrials del ram es van comprar   dona a conèixer per tot el país i més en-  construïda una casa vinculada a la família de mestres d’obres i
 xufla de Ceilan, un manat de   la Garrotxa i el seu licor estomacal més famós va ser   camps a Saragossa per plantar-hi remolatxa per poder   llà de les nostres fronteres amb gran èxit.   constructors Pla, coneguts amb el sobrenom de “Cubó”.
 marialluïsa.  l’Aromes de la Selva. Aquesta empresa familiar tenia   disposar de matèria primera, sempre controlada de la   La família Bonet eren amics dels Duran i   En el projecte de magatzem que s’intenta construir, presentat
 En allò extret de l’alambí es   una desena de treballadors. Tres viatjants: en Benet i en   mateixa manera que l’alcohol per l’estricta administració   havien col·laborat en l’obtenció de ma-  a l’Ajuntament el desembre de 1926 i posterior fotografia
 posa sucre blanc fos, dos   Joan que eren del Pont Major, i en Tiago, més tard en   de l’època.  tèries primeres per als seus licors. Al llarg   de l’época del carrer Ample es podría deduir que el lloc en
 porrons d’aiguanaf (essència   Ruscalleda. Les treballadores eren la Pepita Casadellà,   En Josep Maria Duran va continuar el negoci fins a la   del temps Bonet ha obtingut nombrosos   concret correspondria al núm. 45 actual del mateix carrer,
 extreta per destil·lació de les   la Trini, la Rosa Calzada, la Rosa Anglada, l’Elena Nin.   seva mort, el 1951. Després se’n va ocupar la seva   reconeixements, medalles i diplomes.  l’edifici actual de nova construcció conserva l’estructura de les
 flors de taronger), aigua i es   Els que feien els licors eren en Sidro Gruart i l’Anglada.   esposa Dolors Olivé i Vidal que, ajudada pel seu germà   La destil·leria també fabricava un anisat   quatre finestres estretes.
 clarifica. Després es filtra, s’hi   Recordem begudes emblemàtiques com: Aromes de la   Josep, va tirar endavant l’empresa. El 1978 Anisats   conegut amb el nom d’Anís Trompo. La   També, i seguint el fil de l’etiqueta, aquesta ens porta a Olot,
 afegeixen 40 gotes de cremat   Selva, Anís de la Selva, Ratafia Durán, Rom Jennina   Duran, avançada la crisi en aquest sector industrial i ja   figura del “trompo” (baldufa) es va adap-  concretament al carrer Amargura, núm. 3, on la societat hi té
 de porro. D’aquesta operació   i Rom Becada, Curaçao, Resolis, Mistela, Aiguanaf   en vigor la llei estatal que promulgava l’eliminació de   tar com a marca comercial i com a distin-  una sucursal. En revistes de l’època s’han trobat referències
 sortiran depenent de l’aigua   (destil·lació de flor de taronger), Aiguanaf compost (més   productes a granel, va ser absorbida per Destil·leries   tiu identificatiu de la firma. Actualment la   concretes a la inauguració, el 3 d’agost de 1927. Actualment,
 afegida uns vint porrons de   vi ranci), Conyac Buena Ley, Crema de Cacao a la   Gerunda amb tot el personal laboral i, més tard, pels   fabricació del licor Bonet, amb la mateixa   en aquest indret hi ha una vinoteca de la firma Divinus.
 ginebra.  vainilla, Crema de cafè, Ginebra Durán i altres destil·lats.  volts dels anys vuitanta, es va tancar definitivament.  fórmula dels seus inicis, recau en la firma
 Les etiquetes eren d’un disseny molt acolorit i cridaner   Bardinet de Gelida (Alt Penedès).       Quim Bosch
 Eduard Mestres Rodà  d’acord amb els gustos de l’època.  Eduard Mestres / Joaquim Cadanet
   1   2   3   4