Page 1 - Descobrim 23
P. 1

Novembre 2023   23    COORDINACIÓ: Joaquim Cadanet Artigas
 Ratafia Malhivern
 Ratafia d’autor inspirada en la recepta original de Fran-
 cesc Pla Rodas (1959-2009), impulsor de la Festa de la   Cal Gravat, magatzem i
 Ratafia de Santa Coloma de Farners. En Francesc es va   distribuïdor
 casar amb Isabel Mestras Castañé, de Cassà de la Selva,
 la segona de tres fills de Josep Mestras i Kimeta Casta-  Si la fabricació d’aquestes begudes era important,
 ñé. En Francesc estimava les tradicions i el medi natural,   la seva venda també era un dels altres factors
 sobretot les Guilleries i era químic de professió. La Isabel,   claus. A Cassà de la Selva al carrer de Marina
 mestra i artista com la mare, utilitza les herbes i les plantes   núm. 62 hi havia el magatzem de Cal Gravat o de
 medicinals per pintar de forma orgànica.  Can Vidal. El seu funcionament s’inicia força abans
 Entre els coneixements acadèmics d’en Francesc i la part   de la guerra de la mà de Josep Vidal Pont. L’inici
 del negoci era la venda i distribució a granel de
 artística de la Isabel per les plantes, es van anar aficionant   la garrofa, un llegum ara força apreciat, però que
 a les herbes i l’any 1987 fan la primera ratafia. Seguiren   llavors era un aliment bàsic pel bestiar de l’època
 molts premis al concurs de la Fira de la Ratafia de Santa   quan feien de traginers i transportistes.
 Coloma de Farners. A partir del traspàs d’en Francesc,   El negoci evoluciona més endavant cap a la distri-
 agafa el relleu de fer ratafia el seu fill Eduard. Avui ins-  bució i venda de grana seca i sobretot de begudes
 tal·lat a Cassà de la Selva en una nova destil·leria, un   i licors que més tard serveixen a botigues, hostaleria
 espai a la carretera Provincial que ja era propietat de la   i restauració de la mà d’en Jaume Cases, el seu
 família.  gendre, amb l’acompanyament durant tota la vida
 La Malhivern s’embotella amb tap de suro natural.  laboral d’en Pere Vila del carrer del Cementiri com
 a comptable i encarregat del magatzem. El negoci
 Aiguanaf  va tancar definitivament l’any 1990.
 Licor d’herbes, un dels destil·lats més antics de Catalunya.
 Digestiu semblant a la ratafia però sense la nou verda.
 Aigua aromàtica destil·lada obtinguda a partir de flors de   Destil·lació
 taronger fresques i d’altres cítrics. Es fa servir en receptes   Consisteix en un procés fisicoquímic a través del qual
 de pastissos i coques; actualment un dels únics fabricants   s’extreu alcohol concentrat a partir d’una mescla d’una
 que la comercialitza és Ratafia Bosch de Sant Quirze de   solució hidroalcohòlica de graduació inferior. En aquest   Un grup de treballadors a la seu d’Anisats Duran, a mitjans segle passat; d’esquerra a dreta: Barnés, Benet (viatjant),
 Besora.  procés, la solució hidroalcohòlica arrossega durant   Francisco Olivé Dausà, Isidre Gruart, Josefa Casadellà i Josep Casadellà. Fons: Jordi Gruart
 l’escalfament, ebullició i posterior refredament tot un seguit
 Resolis o rosolis  de components volàtils i hidrosolubles en el producte final (el
 Beguda típica de Conca amb una barreja de licor, cafè,   punt d’ebullició de l’alcohol és a 78,5ºC).  Destil·lats i espirituosos
 aiguardent, anís sec, pell de llimona i taronja, canyella, ai-
 gua i sucre. Es pren sol o amb gel, per acompanyar postres   Eduard Pla (Ratafia Malhivern)
 dolces, típic de Nadal o Setmana Santa.
       L’interès per la producció artesanal de tot tipus de licors ha   Edouard Adam.
 Per saber-ne més:  crescut de forma espectacular els darrers anys. De fet un dels   La nostra població no va estar exempta de tenir la seva pròpia
 Fons Anisats Duran / Arxiu Municipal de Cassà de la Selva/   grans plaers dels catalans és l’art de la sobretaula. En l’època   destil·leria, molt coneguda a les nostres comarques: Anisats
 https://www.cassaarxiu.cat/continguts/fons-i-col-leccions/fons-d-  de la immediatesa, aturar el temps amb una copa i una beguda   Duran i també una d’efímera: Licors Pla & Surís de al qual hem
 empreses/42-anisats-duran  digestiva crea esperit de diàleg, cohesió social i ajuda a desafiar   aconseguit alguna petita informació. En aquestes pàgines
 Dossier Refrescos i licors. Revista Gavarres núm.   el ritme del s.XXI.  farem una pinzellada a tot aquest univers de begudes, amb
 23. Diversos autors.  La destil·lació ha estat una tècnica coneguda des de l’antiguitat,   la satisfacció que a dia d’avui una nova destil·leria és present
 NÚMERO 23  El llibre de la ratafia. Jaume Fàbrega. Cossetània   però el seu perfeccionament es deu al món àrab. A l’edat   a la nostra població (Ratafia Malhivern) i que són moltes
 Equip de redacció: Grup de Recerca i Estudis Cassanencs i   Edicions.  mitjana era una pràctica habitual a l’interior dels monestirs, va   les persones que a nivell particular es fan la ratafia a casa,
 signants dels articles d’aquest número.   La vuelta al mundo en 80 bebidas. Jules Gaubert-Tupin   ser Arnau de Vilanova (1238 - 1311), metge, teòleg i professor   heretada d’aquesta bona tradició dels nostres avantpassats.
 D’aquest número: Coordinació: Joaquim Cadanet Artigas
 Maquetació: J. C. Codolà / Revisió lingüística: Carme Xifre      i Adrien Grant Smith. Cinco tintas.  de la Universitat de Montpeller, que al s.XIII va publicar els   L’evolució continua.
 Col·laboració: Arxiu Municipal de Cassà de la Selva, Editora   primers tractats sobre els secrets de la destil·lació, que van fer
 Cassanenca i Editorial Gavarres / Impressió: Ducform.  una millora important a finals del s.XVIII gràcies al químic francès   Joaquim Cadanet Artigas
   1   2   3   4