Page 4 - Descobrim 07
P. 4
>LES OLORS. EL CROMATÒGRAF > EL GENI
En ser un producte natural,
el suro té una composició JOSEP SERRA CARBÓ (Mataró 1857– Cassà 1940)
complexa. Alguns dels seus
components tenen propietats El nostre personatge va néixer a Mataró, perquè el
aromàtiques, no sempre seu pare s’hi havia traslladat per qüestions de feina
agradables. La presència en des de Cassà, Casat l’any 1886 amb Anna Smandia,
el suro de compostos amb procedent d’un llinatge important de Mataró,
olor de resclosit o humitat és Josep Serra ben aviat es va convertir en un vitraller
un dels principals problemes reconegut a la Barcelona modernista. JUNY 2017 7 COORDINACIÓ: Arxiu Municipal de Cassà de la Selva
Cromatògraf F. Oller (AMCS -Arxiu) a què s’enfronta la indústria L’any 1902 es va traslladar a Cassà, on aviat va ser
surera. Aquests compostos tenen en comú que el nas humà no és testimoni de la gran quantitat de deixalles de suro
capaç de detectar-los a concentracions molt petites, és per això que generava la fabricació de taps. Observador
que es necessita una tècnica molt sensible per poder-los analitzar. agut, perspicaç i químic autodidacte, Serra no va
Actualment el cromatògraf de gasos és una eina de treball tardar a agafar uns grapats de deixalles de suro per
imprescindible a les principals empreses sureres per tal d’assegurar triturar-los i transformar-los en granulat i fer-ne uns
la qualitat del producte blocs aplicant-los temperatura. Dos anys més tard,
ho tornà a intentar aplicant-hi aglutinant, dissolució
de gluten i glicerina. Així es van poder començar a
1.000.000.000 fabricar discs de suro aglomerat per a tap corona
LA XIFR A (la xapa de les cerveses, refrescos etc.), que abans
es fabricaven de suro natural amb un preu elevat i
En total, a Cassà, es fan cada producció limitada. Aquell mateix any va patentar
any 1.000 milions de taps, entre la fórmula
xampany, cava, vi i especialitats. “Serax”.
Aquests taps representen una D a v a n t
facturació d’uns 60 milions d’euros, d’aquesta
i generen uns 250 llocs de treball innovació,
repartits en 19 empreses sureres. el fabricant
Per a tota aquesta producció, cal més gran del
moure 13 milions de quilograms de Comptant taps fa 100 anys món de taps
suro en brut. (AMCS - Proc. M. Gener) corona del
moment,
Crown Cork
>COP DE MARTELL En Domingo i en Josep Serra (R. B.Emp.) & Seal, no va Màquines de garlopa a primers del segle XX (AMCS Col·l. Ajuntament)
dubtar a venir-lo a buscar, comprar-li la patent i fer-
S’explica que fou requerida la presència de Josep Bagué (àlies lo responsable de l’aplicació de la fórmula a la seva INNOVACIÓ EN EL SURO
Pitu Tit) a una fàbrica de taps perquè una màquina no funcionava central de Baltimore entre 1906 i 1911. Sens dubte,
bé. Ell, que l’observà una estona llarga, finalment va demanar un aquest invent va representar un gran pas endavant De la revolució industrial a les noves tecnologies
martell. Amb aquest instrument va donar un bon cop a un punt en les aplicacions del suro a la indústria del
determinat del mecanisme i l’aparell va tornar a funcionar. tapament de begudes ensucrades i alcohòliques “Sense passat, no hi ha present, ni futur” Cal posar en valor l’enorme esforç en innovació
L’amo li va demanar el cost d’aquesta feina i ell li respongué que de baixa graduació.
eren 110 pessetes (que en aquells temps eren molt). El propietari Anys més tard, l’any 1940, el seu fill, Domingo Serra, El sector surer té una de les més boniques històries tecnològica que la major part de les fàbriques
ho va trobar exagerat per només un cop de martell, però el va modificar-ne la fórmula i així va poder aplicar-la per explicar què és aprofitar un recurs natural com de suro de Cassà i els voltants estan fent per tal
mecànic ho va ben justificar: pel cop de martell, 10 pessetes, en la fabricació de mànecs per a taps de xampany.
però per saber el lloc precís on donar-lo, en són 100. I s’acabà el Ras i curt, el pare va ser el geni inventor i el fill, el el suro, tot preservant-lo, i generar transformació de ser presents en tots els mercats vitivinícoles
regateig. gran innovador. i aprofitament econòmic (o sigui, donar feina a del món. I no hi ha mostra més clara a l’hora de
la gent) i finalment tenir una utilitat real com és posar en valor alguna cosa tan nostra com el
tapar ampolles perquè puguem gaudir de vins i suro que el de sentir-nos també consumidors
NÚMERO 7
MAQUETACIÓ: Quim Massa caves que són elements essencials de la nostra d’ampolles de vins i caves, tot reivindicant de
REDACCIÓ : X. Albertí, Q. Bosch, M. Gener, cultura enològica i gastronòmica. manera sistemàtica que un tap de suro no és sols
R. Garcia, M.D. Dolors Grau, I. Llorente, Q.
Massa, E. Mestres , Q. Mundet, X. Niell, J.Ll. Codi QR Però sense una visió de futur, el present es torna un tap de suro, refermant que el tap de suro és
Odena, Ch. Prat i M. Dolors Saura. repetitiu, petit i, a la fi, obsolet. una manera d’entendre i d’estar en el món, per
COL·LABORACIÓ: Editorial Gavarres, Cassà
Digital, i Llumiguia Per això avui ens toca ser agosarats, des del tenir un món sostenible per al futur, i generar a la
IMPRESSIÓ: Ducform
realisme, és cert, però agosarats, al cap i a la fi. vegada feina i benestar per al nostre entorn.
Més informació a: www.cassa.cat Joan J. Puig