Page 35 - Programa Festa Major 1972 - Ajuntament de Cassà
P. 35
Converses
entorn la taula
Encara que la geni s'acostumi cada dia més a ana r a fer tecs i bons
tiberis, a sortir a sopar cada dissabte i a tenir la taula ben parada cada dia
de festa, ci dinar extra de la Festa Major continua en tota la seva vigència
i és un dels puntals imprescindibles per a recordar que la Festa és la Festa.
i que no seria tal sense un àpat extraordinari i sense reunir entorn la taula
a!s parents que no velem tan sovint i aquells amics que ens agrada de tenir
entorn nostre en totes les ocasions extraordinàries.
Primer hi ha força silenci. Es parla en veu baixa. es fan els complí-
ments, Ics presentacions si cal, la mestressa distribueix els llocs, pica els
dits a la mainada que comencen a gratar pel plat de les olives; dóna ordres
a la cuinera si es pot permetre tal luxe; els invitats es seuen, es despleguen
els tovallons i la cosa no passa d'un murmu ri suau.
Es lloa com és de rigor la traça de la cuinera, sobretot si la mestressa
ha fet el dinar, cosa força acostumada en diades així; es menja amb gana
perquè sempre es sol anar una míqaeta tard, però a mesura que l'est ómac
es va emplenant i els bons vins i l'espumós final porten renovada alegria
al cor i donen més força a la llengua, les converses pugen de to, es bescan-
vien d'un costat a l'altre de taula, per acabar, en les cases de colla, en un
veritable guirigall.
A quê si apunto uns quants temes, algun d'ells haurà sortit a relluir
inevitablement en totes les cases, entorn a la taula? Fem la prova!
Quan arribi el rostit (perq uè el rostit encara que sigui ci pollastre tot
i que ha baixat tant dc categoria, perquè la categoria es mesura pel preu)
començaran Ics sofertes mestresses de casa a queixar-sc dels preus de la carn.
Marc de Déu la vedella! I el xai.. .? No en parlem! Però. mira que el porc...
i de la carn saltaran al peix que ja és menjar de luxe i al pa que és de pri-
-- ~